Murzynek z mikrofalówki

Ciasto, które można upiec w mikrofalówce, w dosłownie 1.5 minuty. W smaku i strukturze przypomina ciasto babkowe lub muffinkowe. Wersja ze zdjęcia to wersja czekoladowa ze śliwkami (w postaci powideł), ale można dodać każdy inny dodatek i ciacho będzie ok, np. świeże lub suszoen owoce, czekoladki (trufle) dowolne aromaty, orzechy itp.

Murzynek z mikrofalówki

  • 3 łyżki mąki
  • 1.5 łyżki kakao
  • 3 łyżki cukru
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 jajko
  • 3 łyżki mleka
  • 3 łyżki oleju
  • dowolne dodatki: ulubione aromaty, konfitury, powidła, owoce świeże/suszone/kandyzowane, orzechy, przyprawy korzenne

Mąkę, cukier, proszek do pieczenia i kakao dokładnie wymieszaj w niewielkiej misce lub kubeczku. Dodaj jajko, mleko oraz olej i ponownie wymieszaj. Wmieszaj również wybrane dodatki. Otrzymane ciasto przełóż do dwóch kubeczków papierowych*.

Wstaw kubeczki do kuchenki mikrofalowej bez przykrycia. Mikrofaluj na najwyższej mocy ok. 1 minutę 20 sekund. Podawaj na ciepło lub na zimno, bezpośrednio z pojemnika lub po wyłożeniu na talerz.

Uwaga! Czas gotowania w kuchence mikrofalowej mocno zależy od jej modelu, dlatego traktuj podane czasy orientacyjnie.

* Akurat te murzynki robiłam w papierowych kubeczkach. Ale równie dobrze można użyć dwóch kubeczków ceramicznych, albo piec w tym dużym, w którym mieszało się składniki. Należy wtedy nieznacznie wydłużyć czas pieczenia.

Murzynek z mikrofalówki

11 komentarzy

  1. Widzę, że reklama telewizyjna ekspresowych ciast z mikrofalówki Cię zainspirowała :) Jestem jednak przekonana, że Twoja wersja nie będzie smakowała tak chemicznie jak cudeńka z paczuszki i chętnie je przetestuję:) Może nawet da radę szybko wyczarować coś do kawy w biurowej kuchni…

    • Jest taka reklama w TV? Przyznam, że nie widziałam. Robię już takie ciacha od niemal roku. A zdjęcie jest chyba z lipca. Dopiero teraz się zebrałam żeby je opublikować.

  2. Te ciacha są super ! Użyłem foremek papierowych po babeczkach i tez wyszło super, myślałem że wykipią ale było pięknie :D

    ( A ile to będzie mieć kalorii ? z tych użytych składników nez dodatków:) )

  3. Powiem tak-pierwszy raz w życiu piszę komentarz..ale tu musiałem…Na stronę i przepis trafiłem przypadkiem. Do przepisu na mufinki podszedłem „z dozą pewnej nieśmiałości…”, a rezultat niesamowity. 8 minut całej pracy (łącznie ze znalezieniem produktów w szafkach) – efekt – piękne, ciepłe babeczki!!! Pozdrawiam!

Odpowiedz

Twój adres mailowy nie bedzie opublikowany.

*

Możesz użyć języka HTML w postaci takich tagów i atrybutów: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>