Piernik dyniowy

Pyszny, bardzo aromatyczny piernik, z dodatkiem purée z pieczonej dyni. Gorąco polecam na zbliżające się święta :) Ja z Kingą upiekłam go w dwóch jednorazowych foremkach keksowych, które zabrałyśmy Rodzicom na Mikołajki.

Piernik dyniowy

  • 1 i 1/2 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki płatków owsianych błyskawicznych
  • 1 łyżeczka sody
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 1/2 szklanki cukru Muscovado
  • 1/2 szklanki cukru kryształu
  • 1 szklanka purée z dyni
  • 2 jajka
  • 3/4 szklanki oleju
  • 1 mały jogurt naturalny
  • duża garść suszonej żurawiny
  • mniejsza garść orzechów laskowych

Dynię upiecz w piekarniku – ok. 1 godz. w 180 st. C. Wydrąż miąższ i zmiksuj blenderem lub rozdrobnij widelcem.

W większej misce połącz mąkę z płatkami, sodą, proszkiem do pieczenia, przyprawą do piernika oraz oboma cukrami. W mniejszej misce połącz dynię z jajkami, olejem oraz jogurtem. Wmieszaj mokre składniki do suchych. Dodaj żurawinę oraz posiekane orzechy.

Przełóż ciasto do dwóch małych foremek keksowych. Piecz ok. 45 minut w 175 st. C.

Jeden komentarz

Odpowiedz

Twój adres mailowy nie bedzie opublikowany.

*

Możesz użyć języka HTML w postaci takich tagów i atrybutów: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>