Churros z sosem czekoladowym

Churros – hiszpańskie ciasteczka z ciasta parzonego, smażone na głębokim oleju. Najczęściej podawane są na śniadanie, same lub zanurzane w gęstej, płynnej, gorącej czekoladzie. Churros znaleźć można na hiszpańskiej ulicy, sprzedawane przez przydrożnych handlarzy. Najsmaczniejsze są świeże, posypane cukrem pudrem, czasem z domieszką cynamonu. W Urugawaju churros podawane są na wytrawnie, z roztopionym serem.

Poniżej przedstawiam wypróbowany przepis, który posłużył mi m.in. podczas prowadzonych jakiś czas temu warsztatów kuchni hiszpańskiej. Jako dodatek do churros powstał wtedy sos kajmakowo-czekoladowy z nutą amaretto. Pyszny 🙂

Churros z sosem czekoladowym (1)

  • 250 ml mleka
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 100 g masła
  • 2 laski wanilii
  • 125 g mąki
  • szczypta soli
  • 3 żółtka
  • olej roślinny do smażenia
  • cukier puder do posypania
  • 1 szklanka skondensowanego mleka
  • 200 g czekolady deserowej
  • rum lub likier (np. pomarańczowy Cointreau, migdałowe Amaretto lub kawowe Frangelico)

Zagotuj w rondlu mleko z cukrem, masłem i ziarnami wydrążonymi z laski wanilii. Do wrzątku dodaj mąkę oraz szczyptę soli. Mieszaj, aż powstanie gładkie ciasto. Dodawaj po jednym żółtku, cały czas mieszając. Przełóż ciasto do woreczka cukierniczego z nakładką w kształcie gwiazdy. Wyciskaj paski ciasta długości ok. 12 cm bezpośrednio na olej rozgrzany do 180°C. Smaż, aż staną się złocistobrązowe, po ok. 2 minuty z każdej strony. Odsączaj z nadmiaru tłuszczu na papierowych ręcznikach kuchennych. Posyp cukrem pudrem.

Podgrzej mleko skondensowane. Dodaj czekoladę i rozmieszaj rózgą na jednolitą masę. Dolej rum lub dowolny likier do smaku. Wymieszaj. Sos podawaj z churros.

Churros z sosem czekoladowym (1)

Jeden komentarz

  1. Próbowałam kiedyś churros będąc z wizytą w Barcelonie. Okrutnie słodkie, ale smaczne 🙂 Chętnie skusiłabym się ponownie. Te twojego autorstwa wyglądają idealnie.

Odpowiedz

Twój adres mailowy nie bedzie opublikowany.

Możesz użyć języka HTML w postaci takich tagów i atrybutów: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*