Mazurek czekoladowy z kajmakiem

Pysznie kruche ciasto, które świetnie sprawdzi się zarówno na wielkanocnym stole, jak i przy każdej innej okazji. Pamiętaj, że ciasto kruche możesz przygotować dużo wcześniej i przechowywać w lodówce, zamrażalniku lub już po upieczeniu, w suchym miejscu.

Mazurek czekoladowy

Składniki na kruche ciasto:

  • 150 g masła
  • 2 szklanki mąki
  • 3 łyżki cukru
  • 1 jajko

Składniki na 4 mazurki:

  • 1 porcja kruchego ciasta
  • 4 czubate łyżki masy kajmakowej
  • 2 tabliczki mlecznej czekolady
  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady
  • 1 szklanka śmietanki 30%

Kruche ciasto: W malakserze, w dużej misce lub na stolnicy wymieszaj mocno schłodzone masło, mąkę, cukier i sól. Gdy powstanie a’la kruszonka dodaj jajko i szybko uformuj kulę z ciasta. Wstaw do lodówki na co najmniej 30 minut.

Tarty: Kruchym ciastem wyłóż cienko cztery naczynia żaroodporne (u mnie takie małe, od Jana Niezbędnego). Nakłuj ciasto widelcem i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°. Piecz ok. 10 minut lub do czasu aż ciasto stanie się delikatnie słomkowe.

W kąpieli wodnej lub mikrofalówce rozpuść obie czekolady. Do przestudzonej czekolady dodaj śmietankę. Dobrze wymieszaj całość, by masa stała się gładka. Do kruchych korpusów nałóż sporą łyżeczkę masy kajmakowej. Dodaj masę czekoladowo-śmietanową. Wierzch mazurków możesz udekorować kolorową posypką.

Mazurek czekoladowy  (13)

Mazurek czekoladowy  z kajmakiem

Odpowiedz

Twój adres mailowy nie bedzie opublikowany.

*

Możesz użyć języka HTML w postaci takich tagów i atrybutów: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>