Golden syrup (syrop złocisty)

Golden Syrup, czyli racemiczna (równomolowa) mieszanina D-(+)-glukozy i D-(-)-fruktozy otrzymana w wyniku kwasowej* hydrolizy (+)-sacharozy. Ma bursztynowy kolor i delikatnie karmelowy smak. Jest klasycznym angielskim dodatkiem do naleśników i gofrów. Stanowi też kluczowy składnik tradycyjnej angielskiej melasowej tarty (treacle tart) i puddingu (treacle sponge pudding), a także popularnych w Australii i Nowej Zelandii ciastek Anzac.

* w tym przypadku; może być jeszcze enzymatyczna, z udziałem inwertazy; taką właśnie przeprowadzają pszczoły produkując miód

Przygotowany według tej receptury, nieco innej (łatwiejszej) niż popularnej w polskim internecie wersji z Moich Wypieków.

  • 400 g cukru
  • 200 ml wody
  • 50 ml soku z cytryny*

Umieść w rondlu wszystkie składniku. Doprowadź do wrzenia i gotuj na małym ogniu, tak by syrop bulgotał. Po 30-45 min, gdy stanie się złocisty, przestudź i przelej do słoiczków. Jeśli okaże się zbyt gęsty, możesz dolać do niego wody. Jeśli będzie za rzadki, nic nie stoi na przeszkodzie by go jeszcze trochę pogotować.

* może można dać mniej bo kwaskowy posmak był dość wyraźny

Jeden komentarz

Odpowiedz

Twój adres mailowy nie bedzie opublikowany.

Możesz użyć języka HTML w postaci takich tagów i atrybutów: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*