Zapiekanka z puree ziemniaczanym, mięsem mielonym i warzywami

Bardzo prosta w przyrządzeniu zapiekanka o klasycznym smaku, do którego polskie kubki smakowe są przyzwyczajone. Zawiera po prostu: mięso, ziemniaki i warzywa. Jej sporą zaletą jest to, że można ją przyrządzić ze sporym wyprzedzeniem i podgrzać tuż przed konsumpcją. By danie nie było suche, dodałam sporo mleka do ziemniaków (dzięki czemu stały się aksamitnie gładkie), a do mięsa sos pieczeniowy, który dodatkowo wzmocnił aromat całości. Wybór mięsa mielonego to opcja najprostsza (nie trzeba go kroić). Ale kawałki kurczaka czy schabu wieprzowego równie dobrze się sprawdzą.

Zapiekanka jest nieco podobna do zapiekanki pasterskiej, którą również gorąco polecam 🙂

Zapiekanka z puree ziemniaczanym, mięsem mielonym i warzywami (1)

  • 500 g mięsa mielonego z szynki
  • 1 sos pieczeniowy jasny Winiary
  • 3/4 opakowania dowolnej mrożonki warzyw (np. z marchewką, groszkiem i fasolką)
  • ok. 1 kg ziemniaków + trochę mleka
  • przyprawa warzywna
  • sól i świeżo mielony pieprz

Mięso podsmaż na patelni bez tłuszczu. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Dodaj sos pieczeniowy jasny Winiary rozprowadzony w ok. 300-400 ml wody. Duś chwilę całość na małym ogniu.

W międzyczasie ugotuj warzywa i ziemniaki. Ziemniaki rozgnieć na purée, dodając nieco mleka by stało się  bardziej gładkie.

Wyłóż połowę purée do naczynia żaroodpornego. Dodaj mięso, a następnie warzywa. Posyp je lekko przyprawą warzywną. Dodaj drugą warstwę ziemniaków.

Wstaw do piekarnika i zapiekaj ok. 40 minut w 180 st. C.

Zapiekanka z puree ziemniaczanym, mięsem mielonym i warzywami (2)

Jeden komentarz

  1. Często robię zapiekanki, ale takiej w puree ziemniaczanym jeszcze nie próbowałam 🙂
    Przy najbliższej okazji na pewno spróbuję!

Odpowiedz

Twój adres mailowy nie bedzie opublikowany.

Możesz użyć języka HTML w postaci takich tagów i atrybutów: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*