Łosoś w sosie śmietankowo-koperkowym

Kolejne proste danie na bazie gotowego sosu – idealne dla wygodnych gospodyń domowych, które nie „czują się” w przyprawianiu.

Łosoś w sosie śmietankowo-koperkowym

  • ryż jaśminowy lub inny
  • filet z łososia
  • ulubione przyprawy do łososia lub tylko sól i świeżo mielony pieprz
  • 1 opakowanie bazy do jasnych sosów Winiary
  • 100 ml śmietanki (30% lub lżejszej)
  • 150 ml wody
  • świeży koperek (duuużo)

Ugotuj ryż zgodnie z przepisem na opakowaniu.

Filet z łososia dopraw ulubioną mieszanką przypraw lub jedynie solą i pieprzem. Wstaw do piekarnika i piecz ok. 15 minut w temperaturze 180°C.

W niewielkim rondlu przygotuj sos. Wymieszaj bazę do jasnych sosów Winiary ze śmietanką i wodą. Gotuj chwilę na niewielkim ogniu, do zgęstnienia. Na koniec wmieszaj świeży, posiekany koperek.

Podawaj łososia z sosem koperkowym i ryżem.

4 komentarzy

    • Można zrobić sos bez bazy Winiary. Na samej śmietanie i mące. Polecam sprawdzić skład produktu przed nazwaniem go „sztucznym”. Ma o wiele mniej dodatków niż choćby wędliny czy niektóre produkty mleczne, które jadamy na co dzień i nie uznajemy za „sztuczne”, a wręcz „zdrowe”.

Odpowiedz

Twój adres mailowy nie bedzie opublikowany.

Możesz użyć języka HTML w postaci takich tagów i atrybutów: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*