Przepis na naleśniki z szafirowej patelni

Dziś kilka słów na temat mojej nowej kuchennej perełki, którą sprezentował mi niedawno sklep egustus.pl. Mowa o patelni Szafir marki WOLL Cookware, która okazała się… REWELACYJNA! Co by nie mówić, dobra patelnia to prawdziwy skarb. Ta którą przedstawiam to dokładnie ta: http://www.egustus.pl/woll-szafir-indukcja/274-patelnia-wysoka-24-cm-indukcja.html – wysoka, o średnicy 24 cm.

Patelnia Szafir marki WOLL (5)

Patelnia Szafir marki WOLL (3)

Patelnia Szafir marki WOLL (1)

Wygląd

Patelnia Szafir firmy WOLL zdecydowanie została stworzona nie tylko po to, by dobrze sprawdzać się w kuchni, ale także by cieszyć oko. Od razu widać, że to porządne naczynie wysokiej jakości, które służyć będzie długie lata (mam nadzieję). Jak najbardziej można w nim serwować dania podczas domowych przyjęć – pięknie prezentuje się bowiem na stole.

Patelnia Szafir marki WOLL (6)

Funkcjonalność

Marka WOLL Cookware zadbała o to by praca z patelnią Szafir była czystą przyjemnością. Dzięki szafirowej powłoce nic do niej nie przywiera, czyli… można smażyć bez tłuszczu! Oczywiście przetestowałam to w pierwszej kolejności, na klasycznych naleśnikach. Przewracały się bezproblemowo, mimo braku oleju. Polecam! Naprawdę da się przyrządzać potrawy bez zbędnych kalorii.

Przepis na naleśniki z truskawkami (1)

Przepis na naleśniki z truskawkami (2)

Ta receptura na pewno działa:

  • 1 szklanka maślanki lub kefiru
  • 1/2 szklanki wody
  • 1 jajko
  • 1 szklanka mąki
  • szczypta soli
  • 1/2 łyżeczki sody

Dodatkową zaletą powierzchni typu „non-stick” jest łatwość czyszczenia. Patelnię wystarczy tylko lekko przetrzeć i już jest ok. Spokojnie można zapomnieć o czymś takim jak szorowanie. Nie ma również problemu by wstawić patelnię do zmywarki.

Kolejne cechy, który podnoszą funkcjonalność patelni Szafir to:

– masywność i grube dno – dzięki temu patelnia lepiej przewodzi ciepło, przez co potrawy są bardziej równomiernie dogrzane

– pokrywa z hartowanego szkła w komplecie – super do dań duszonych

– odporność całego garnka i pokrywy na temperaturę (do 250°C), co daje możliwość wstawienia patelni do piekarnika. To naprawdę się przydaje, np. do zrobienia omletu hiszpańskiego (tortilla de patatas) czy klasycznego chleba kukurydzianego (skillet cornbread).

Tortilla-de-patatas

Atrybuty dodatkowe

Ponieważ moja wersja patelni to wersja „wysoka”, zakres jej wykorzystania jest bardzo szeroki.

Najważniejsze z zastosowań na jakie pozwala mi patelnia Szafir, a których nie umożliwiała mi wcześniejsza (płytsza) patelnia to:

– przygotowywanie farszów i większych ilości sosów (np. conchiglioni z kurczakiem i zielonymi warzywami) – wcześniej podsmażałam mięso na patelni, a potem przerzucałam do garnka, bo nie zmieściłyby się inaczej warzywa

– przygotowywanie warzyw na patelnię (z mrożonki) w różnej postaci, w większej ilości

– odgrzewanie dania z patelni w piekarniku

Podsumowując – patelnia Szafir marki WOLL to bardzo uniwersalne naczynie, które nadaje się na każdy typ kuchenki i które sprawi radość każdemu kucharzowi ceniącemu sobie komfort pracy. Osoby, które lubią elegancki, nowoczesny design także będą całkowicie usatysfakcjonowane. Gorąco polecam taką patelnię na prezent – obdarowany na pewno będzie z niej korzystał, nawet jeśli ma już w szafie kilka innych patelni.

5 komentarzy

Odpowiedz

Twój adres mailowy nie bedzie opublikowany.

Możesz użyć języka HTML w postaci takich tagów i atrybutów: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*