Pałki Cajun zapiekane z kaszą pęczak

Poniższą propozycję polecam przede wszystkim osobom, które cenią sobie dania smaczne, ale zarazem niezbyt pracochłonne i nie generujące dużej ilości brudnych naczyń. W tym przypadku mamy tylko jedno naczynie w którym piecze się zarówno kasza, jak i mięso oraz warzywa. Przyprawa Cajun, czyli pikantna mieszanka rodem z Luizjany, doda ciekawego aromatu całości dania. Oczywiście, można również upiec same udka z kurczaka z przyprawą i podać je w innym zestawieniu, np. z ziemniakami i surówką. Każda wersja będzie pyszna 🙂

Udka Cajun zapiekane z kaszą pęczak

Domowa mieszanka przyprawowa – Cajun

  • 4 łyżeczki soli czosnkowej
  • 3 łyżeczki słodkiej papryki
  • 2 łyżeczki białego pieprzu
  • 1 łyżeczka cebuli granulowanej
  • 1 łyżeczka pieprzu Cayenne
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 1 łyżeczka czarnego pieprzu
  • 1 łyżeczka bazylii

Składniki dania:

  • 1 szklanka kaszy pęczak
  • 2 szklanki dowolnego bulionu
  • ulubione warzywa, np. cukinia i kolorowa papryka
  • 1 opakowanie pałek z kurczaka „Nasz Kurczak”
  • olej do posmarowania mięsa
  • przyprawa Cajun do smaku

Kaszę pęczak wsyp do dość dużego naczynia żaroodpornego. Zalej bulionem. Na kaszę wysyp pokrojone na kawałki lub paski warzywa.

Pałki z kurczaka „Nasz Kurczak” umyj i wymieszaj z niewielką ilością oleju oraz przyprawy Cajun. Umieść na warzywach, w naczyniu żaroodpornym. Przykryj naczynie dołączoną do zestawu pokrywką lub folią aluminiową i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C na ok. 1h.

Podczas pieczenia, sprawdź ok. 2 razy czy kasza nie wchłonęła całego płynu i czy nie należy go nieco dodać.

Udka Cajun zapiekane z kaszą pęczak

Udka Cajun zapiekane z kaszą pęczak

Odpowiedz

Twój adres mailowy nie bedzie opublikowany.

Możesz użyć języka HTML w postaci takich tagów i atrybutów: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*