Jednogarnkowy gulasz z szynką wieprzową i warzywami

Pyszny gulasz z szynki wieprzowej z pieczarkami i ogromną ilością warzyw, w tym warzyw, które dość rzadko pojawiają się w mojej kuchni – selerem naciowym i świeżym szpinakiem. Tego ostatniego pierwotnie nie planowałam dodawać, ale brakowało mi czegoś zielonego, a tylko szpinak miałam w lodówce. Jak dla mnie był to strzał w dziesiątkę, więc mam poczucie doświadczenia małego przypadkowego odkrycia 😉

Całe danie przygotowałam w jednym garnku, przez co smaki mogły się dobrze połączyć, a uwalniająca się z ziemniaków skrobia zagęściła sos. Wyszło trochę papkowato, ale naprawdę smacznie. A, i długo duszone mięso zrobiło się super kruche 🙂

Jednogarnkowy gulasz z szynką wieprzową i warzywami (2)

  • 500 g szynki wieprzowej
  • 4 duże ziemniaki
  • 1 duża cebula
  • 4 marchewki
  • 3-4 łodygi selera naciowego
  • 250 g pieczarek
  • majeranek, tymianek, opcjonalnie estragon
  • 2,5 kostki mięsne Winiary
  • 1 mała kapusta pekińska (400 g)
  • świeży szpinak

Pokrój mięso w dużą kostkę i podsmaż w dużym garnku lub na dużej patelni bez tłuszczu, do zbrązowienia powierzchni. Dodaj trochę wody i duś pod przykryciem ok. 30-40 minut.

Dodaj pokrojone w dużą kostkę ziemniaki, posiekaną cebulę, marchewkę i seler pokrojone w talarki oraz pieczarki pokrojone na ćwiartki.

Dopraw niewielką ilością  majeranku i tymianku, ewentualnie estragonu. Dorzuć kostki mięsne i duś ok. 15 minut.

Następnie dodaj kapustę i duś jeszcze ok. 15 minut. Przed samym podaniem wmieszaj szpinak.

Jednogarnkowy gulasz z szynką wieprzową i warzywami (1)

1 komentarzy

Odpowiedz

Twój adres mailowy nie bedzie opublikowany.

Możesz użyć języka HTML w postaci takich tagów i atrybutów: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*