Ryż jaśminowy po tajsku

Brunch inspirowany przepisem wynalezionym na Kwestii Smaku. Nasza wersja wyszła jednak zupełnie inna. Nie dodaliśmy jajek, zmniejszyliśmy ilość aromatycznych składników (imbiru, czosnku, oleju sezamowego i sosu sojowego), a papryczkę chilli zastąpiliśmy chilli w płatkach. Ze świeżej bazylii i mięty oraz soku z limonki zupełnie zrezygnowaliśmy. Ponieważ mało było mi w tym daniu białka, podałam je z plasterkami wędzonej piersi z kurczaka, podgrzanej na patelni. Zapewne świetnie pasowałaby też ryba lub krewetki.

Zdjęcie oczywiście autorstwa Artura.

  • 100 g ryżu jaśminowego
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • ok. 2 cm kawałek imbiru
  • 1/2 ząbka czosnku
  • 1/2 cebuli
  • 1/2 zielonej papryki
  • chili w płatkach
  • kapusta pekińska
  • 1 łyżeczka sosu sojowego
  • 1 łyżeczka oleju sezamowego
  • dodatkowo: wędzony filet z piersi kurczaka

Ugotuj ryż wg instrukcji na opakowaniu. Podsmaż starty lub drobno posiekany imbir oraz czosnek. Dodaj cebulę, paprykę, chilli, sos sojowy i chwilę podduś na niewielkim ogniu. Dodaj kapustę i duś jeszcze kilka minut.  Wymieszaj z ryżem oraz olejem sezamowym.

Odpowiedz

Twój adres mailowy nie bedzie opublikowany.

*

Możesz użyć języka HTML w postaci takich tagów i atrybutów: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>