Racuchy drożdżowe z jabłkami

O tym co robiliśmy w na sylwestra 2015 pisałam w poprzednim poście (patrz: sylwestrowa tarta by Emi) . Dziś przepis na racuszki, którymi uraczyliśmy się na noworoczne śniadanie. To klasyczne racuchy drożdżowe z jabłkami, przygotowane o poranku. Kiedyś robiłam podobne, przez noc (patrz wpis: racuszki drożdżowe). Wyszły naprawdę super pulchne i smaczne :)

Racuchy drożdżowe z jabłkami_DSC_6656-a-1024

  • 30 g drożdży (to sporo, pozwoliły ciastu mocno wyrosnąć i były lekko wyczuwalne, jak w pączkach)
  • 1 i 1/3 szklanki ciepłego mleka
  • 1 łyżka cukru
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 szczypta soli
  • 1 łyżka cukru wanilinowego (u mnie Winiary)
  • 1 jajo
  • 2 duże jabłka pokrojone na małą kostkę
  • opcjonalnie cynamon lub mieszanka przypraw korzennych (np. domowa przyprawa korzenna, gotowa przyprawa do szarlotki, cukier migdałowy itp.)
  • olej do smażenia

Dodatki (wszystkie dobre):

  • cukier puder
  • syrop klonowy
  • sos czekoladowy
  • konfitura truskawkowa
  • powidła śliwkowe
  • śmietana i cukier

Przygotuj zaczyn z drożdży. W niewielkim rondlu wymieszaj je z cukrem i 1/3 szklanki mleka w temperaturze ok. 37 st. C. Odstaw na kilkanaście minut, do czasu aż drożdże „zaczną pracować”. Następnie przelej zaczyn do miski z mąką, solą, cukrem i jajkiem. Dokładnie wymieszaj ciasto drewnianą łyżką. Odstaw do wyrośnięcia na ok. 1-2 godziny.

Inna wersja przygotowania: Przygotuj zaczyn w misce z mąką wymieszaną z solą. Zrób w niej wgłębienie, rozkrusz w nim drożdże, posyp cukrem, zalej 1/3 szklanki mleka, wymieszaj i pozostaw na 15 minut do „ruszenia”. Następnie dodaj pozostałe składniki i wymieszaj ciasto drewnianą łyżką.

Do wyrośniętego ciasta dodaj pokrojone jabłka. Odstaw jeszcze na 10-30 minut do lekkiego podrośnięcia. Najlepiej odstawić ciasto do piekarnika z włączonym światłem. Wtedy panuje w nim temperatura ok. 30 st. C.

Gdy ciasto jest już gotowe, nie pozostaje nic innego jak je usmażyć. Wykładaj je łyżką na dużą ilość mocno rozgrzanego tłuszczu. Smaż z obu stron na złoty kolor. Odsącz z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym i podawaj z ulubionymi dodatkami. Racuszki najlepsze są na ciepło, ale na zimno też „dają radę”. Smakują trochę jak pączki. Można je też odgrzać w mikrofalówce. Wystarczy dosłownie kilkanaście sekund.

Racuchy-drożdżowe-z-jabłkami_20160101_104638

Na zdjęciu widać jeszcze odgrzewany naleśnik z dnia wcześniejszego – z super masą kokosową przygotowaną z wiórków kokosowych i słodzonego mleka skondensowanego.

Jeden komentarz

Odpowiedz

Twój adres mailowy nie bedzie opublikowany.

*

Możesz użyć języka HTML w postaci takich tagów i atrybutów: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>