Brownie z kremem chałwowym

Poniżej przepis, który otrzymałam od Lucy i (o dziwo!) praktycznie go nie zmieniałam. Polecam go w szczególności miłośnikom chałwy, jako urozmaicenie klasycznych brownie.

Brownie-z-kremem-chałwowym

Składniki na brownie:

  • 100 g czekolady gorzkiej
  • 1/4 szklanki mleka
  • 1/2 szklanki oleju
  • 3 jajka
  • 1 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao
  • 3/4 szklanki cukru

Składniki na krem chałwowy:

  • 2 budynie waniliowe lub śmietankowe
  • 600 ml mleka
  • 200 g masła
  • 200 g chałwy waniliowo-kakaowej
  • 2-3 łyżki cukru pudru

Brownie: W niewielkim rondlu roztop czekoladę czekoladę wraz z mlekiem. Dodaj olej i jaja. W misce wymieszaj mąkę, sodę, proszek do pieczenia, kakao i cukier. Połącz mokre składniki z suchymi. Przelej ciasto do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia (u mnie kwadratowej o boku ok. 25 cm) i piecz w temperaturze 180 st. C, ok. 25 minut, do tzw. „suchego patyczka”. Po przestudzeniu odkroj wierzch rozgnieć tak by otrzymać okruchy.

Krem chałwowy: Ugotuj budyń zgodnie z przepisem na opakowaniu, zmieniając tylko ilość mleka na 600 ml. Masło utrzyj na puch, po czym po łyżce dodawaj ostudzony budyń. Następnie dodać pokruszoną chałwę i dosłodź do smaku.

Wykończenie: Gotową masę wylej na ostudzone ciasto. Posyp okruszkami brownie i wstaw do lodówki by masa zastygła.

2 komentarzy

Odpowiedz

Twój adres mailowy nie bedzie opublikowany.

Możesz użyć języka HTML w postaci takich tagów i atrybutów: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*