Pieczone roladki z kurczaka z szynką i serem Mamusi

To wpis zainspirowany pysznym wiosennym obiadkiem mamy w postaci zawijańców / roladek z kurczaka, młodych ziemniaczków, surówki z młodej kapusty i duszonej młodej kapusty.

Roladki z szynką i serem

Mięsko powstało w sposób zaprezentowany w filmie, znalezionym na tej stronie:

https://www.buzzfeed.com/christinebyrne/winner-winner-chicken-dinner?utm_term=.xo6lZpb6Y#.sqveV8Jnd

  • filet z piersi kurczaka
  • sól i pieprz do smaku
  • plastry ulubionej wędzonej szynki
  • plastry sera żółtego
  • jajko
  • bułka tarta lub panko

Inne dodatki smakowe, które można umieścić w środku roladek

Wykonanie – najlepiej obejrzyj film 🙂

Piersi przekrój poziomo, ale nie do końca, tak by powstały dwa płaty. Rozbij je tłuczkiem, dopraw solą i pieprzem, opcjonalnie jeszcze innym dodatkiem smakowym. Na płatach umieść plastry szynki oraz ser żółty. Zawiń mięso w roladki, obtocz w jajku i bułce tartej. Przełóż do naczynia do zapiekania. Skrop delikatnie olejem. Zapiekaj pod przykryciem w 180 st. C. ok. 20-40 minut, w zależności od wielkości roladek.

Nasze „jarzynki”:

Surówka z młodej kapusty:

  • młoda kapusta
  • ogórek małosolny (starty)
  • koperek
  • odrobina pieprzu

Kapusta duszona z koperkiem

  • kapusta
  • olej
  • koperek
  • sól i pieprz

4 komentarzy

  1. Świetnie wyglądają i na pewno równie dobrze smakują. Doskonały pomysł na filet z kurczaka, coś innego i smacznego. Szybkie i mało skomplikowane danie. Dzieki za ten przepis.

Odpowiedz

Twój adres mailowy nie bedzie opublikowany.

Możesz użyć języka HTML w postaci takich tagów i atrybutów: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*