Chifferi zapiekane z waniliowym twarogiem

Niestety to słodkie danie nie sprostało moim oczekiwaniom. Po pierwszym upieczeniu wydawało się ok, ale po odgrzaniu stało się zdecydowanie za suche. Poza tym makaronu było w nim stanowczo za dużo. Nawet wyłożony na wierzch mus wysechł i nie był zbyt smaczny. Jednym słowem – zapiekanka pójdzie do poprawki.

  • 120-150 g kolanek Chifferi
  • 2 jajka
  • 500 g twarogu w kostce
  • 1/2 szkl. cukru
  • 1.5 łyżeczki ekstraktu waniliowego (Marks & Spencer Organic Vanilla Extract)
  • 1 łyżka (1/2 opakowania) budyniu śmietankowego
  • 1/2 szkl. mleka
  • 500 g mrożonych truskawek + 1/4 szkl. cukru

Ugotuj makaron al dente. Lekko ubij jajka, dodaj ser, cukier, wanilię i ekstrakt waniliowy, a następnie mleko. Połącz z kolankami i wyłóż do foremki. Zapiekaj ok. 30 min. Dodawaj z musem z truskawek.

Podobny przepis wyszperałam na Kotlet.tv. W recepturze Pauliny znalazło się więcej jajek, śmietana, sok i skórka z cytryny, rodzynki oraz cynamon.

Odpowiedz

Twój adres mailowy nie bedzie opublikowany.

Możesz użyć języka HTML w postaci takich tagów i atrybutów: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*