Zapiekanka z kurczakiem, ryżem i szpinakiem

Na walentynkową poteatralną kolację musiałam przygotować coś co łatwo odgrzać – dlatego zdecydowałam się na zapiekankę.

Wyszła baaardzo dobrze. Lekka, kolorowa, smaczna – zdecydowanie do powtórzenia. Mięso przygotowałam podobnie jak babcine klopsiki koperkowe – z bułką tartą wymieszaną z mlekiem. Patent kolejny raz się sprawdził i kurczak był dokładnie taki jak chciałam, czyli bardzo delikatny. Proporcje składników okazały się idealne do formy jaką zastosowałam – keksówki 15×20 cm.

  • 1 duża pierś z kurczaka
  • 1 łyżeczka przyprawy Kucharek
  • 1 cebula
  • 1 jajko
  • 1/4 szkl. mleka
  • 1,5 łyż. bułki tartej
  • 225 g (6 kostek) szpinaku w liściach
  • 1 łyżka śmietany
  • 1 ząbek czosnku
  • 100 g ryżu gotowanego z kurkumą
  • ser żółty, przyprawa Delikat, kurkuma

Rozdrobnij cebulę w malakserze. Dodaj mięso i zmiksuj. Dodaj przyprawę, jajko oraz bułkę wymieszaną z podgrzanym mlekiem (czyli gęstą papkę). Masę wyłóż do keksówki o wymiarach 15×20 cm i zapiecz.

Szpinak rozmroź, wymieszaj ze śmietaną i czosnkiem. Dopraw solą, pieprzem i wyłóż na podpieczone mięso.

Ryż ugotuj w kurkumie. W razie potrzeby, po ugotowaniu, dodaj więcej kurkumy, wymieszaj z przyprawą i drobno startym serem. Wyłóż na warstwę szpinakową i zapiecz. Serwuj np. z surówką z marchewki.

W podobnym  przepisie wynalezionym na blogu smak-zdrowia.blogspot.com, autorka zastosowała ryż jaśminowy i dodała groszek oraz jajko do zielonej masy, która znalazła się u niej na samej górze. W ryżowej warstwie środkowej pojawiła się u niej starta marchewka.

Odpowiedz

Twój adres mailowy nie bedzie opublikowany.

Możesz użyć języka HTML w postaci takich tagów i atrybutów: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*