Chałka drożdżowa

Klasyczna chałka drożdżowa z lekko zmodyfikowanego przepisu z książki „Kulinarne ABC”. Przeze mnie wykonana w Thermomix, ale można zrobić ją także klasyczną metodą, wyrabiając ciasto ręcznie lub w dowolnym robocie, jak każde drożdżowe. Wychodzi naprawdę super!

Klasyczna chałka drożdżowa z Themomix

  • 300 g mleka
  • 50 g masła
  • 20 g świeżych drożdży
  • 60 g cukru
  • 550 g mąki
  • 1/2 łyżeczki soli
  • opcjonalnie: ekstrakt waniliowy, skórka cytrynowa, skórka pomarańczowa, dowolny aromat, rodzynki, żurawina suszona

Dodatkowo, na wierzch:

  • 1 jajko (roztrzepane)

Do naczynia miksującego wlej mleko, dodaj masło, drożdże i cukier. Podgrzej 3 min/37°C/obr. 2.

Dodaj mąkę i sól, wyrób 3 min / Interwał. Przełóż ciasto do dużej miski, przykryj i pozostaw w ciepłym miejscu do wyrośnięcia – do momentu aż zwiększy objętość dwukrotnie (około 1 godz.).

Podziel ciasto na 3 części, na oprószonej mąką powierzchni rozwałkuj każdą z części na wałki. Pozostawić na 5 minut. Połącz końcówki wałków, spleć je ze sobą jak warkocz, połączyć pozostałymi końcami. Splecione ciasto umieść na blasze przykrytej papierem do pieczenia, przykry ściereczką kuchenną i pozostaw w ciepłym miejscu do wyrośnięcia do momentu aż zwiększy objętość dwukrotnie (około 30 minut.) W czasie gdy ciasto wyrasta, nagrzej piekarnik do temp. 180°C.

Posmaruj roztrzepanym jajkiem i piecz we wcześniej nagrzanym piekarniku w temp. 180°C przez 25 – 30 minut.

Nasze ulubione dodatki do chałki:

  • masło + miód / konfitura / powidła
  • masło orzechowe + miód / konfitura / powidła
  • krem czekoladowo-orzechowy
  • kremowy serek, kremowy serek + miód / konfitura /powidła

Klasyczna chałka drożdżowa z Themomix

2 komentarzy

  1. Kasiu, piękna chałka! Jak tylko wrócę do zdrowia, upiekę z wielką przyjemnością. Zawsze chciałam to zrobić, ale nigdy nie miałam… okazji. Teraz wszystkie składniki są na stanie, więc nie ma, muszę upiec 😉

    • Musisz, musisz 🙂 Możesz też wpaść do mnie na pieczenie. Może w towarzystwie zmobilizuję się do zrobienia bardziej zaawansowanej plecionki (na cztery? na pięć?). Bo jak widzisz, póki co jedynie plotę zwykły warkocz 😉

Odpowiedz

Twój adres mailowy nie bedzie opublikowany.

Możesz użyć języka HTML w postaci takich tagów i atrybutów: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*