Poniżej przepisy na dwa proste sosy do makaronu – pomidorowy, który przygotowałam do pizza-roladek z frankfurterkami i szpinakowo-serowy, który zrobiłam razem z Natalią i Emi. Zmobilizowały nas wakacyjne „łupy” Emi, która właśnie wróciła z Włoch i przywiozła ciekawy, palony makaron – cicatelli. Rzeczywiście jego smak był nieco inny niż tradycyjnego makaronu, taki jakby głębszy, ale delikatny. Żadnej spalenizny oczywiście w nim nie było 😉 Na przystawkę miałyśmy kanapki z pastą z suszonych pomidorów i jajkiem, a na deser sorbety owocowe – sorbet truskawkowy i sorbet bananowy.
Sos szpinakowo-serowy
- 1 cebula
- 1 łyżka masła klarowanego
- 1 opakowanie mrożonego szpinaku, siekanego (450 g)
- 1 opakowanie sera z niebieską pleśnią (100 g)
- 1/2 opakowania sera typu feta (ok. 140 g)
- 1/2 kubka śmietany 12% (100 g)
- sól i pieprz do smaku
- do podania: makaron – u nas palony makaron cicatelli
Cebulę posiekaj i zeszklij na maśle. Dodaj szpinak. Gdy się rozmrozi dorzuć sery i śmietanę. Mieszaj od czasu do czasu. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
Sos pomidorowy z balsamico (na passacie pomidorowej)
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 25 g oliwy
- 1 słoik passaty pomidorowej
- 1 łyżeczka cukru
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 łyżka octu balsamicznego
- do podania: makaronu – u nas palony makaron cicatelli
- opcjonalnie można dodać odrobinę śmietany, kremowego serka, pasty z kremowego serka lub sosu czosnkowego dla złagodzenia smaku bo sos wychodzi intensywnie pomidorowy
Cebulę i czosnek rozdrobnij. Dodaj oliwę i duś ok. 7 minut. Dodaj passatę pomidorową, cukier, sól i ocet balsamiczny. Gotuj pod przykryciem ok. 20 minut.