Cupcakes z Amaretto i frostingiem z mascarpone

Cupkaces, które miały posłużyć Arturowi do zabawy aparatem. W pierwotnym zamierzeniu mieliśmy piec testowane już kiedyś przez mnie White Russian Cupcakes. Niemniej wódka nie znalazła się akurat pod ręką, za to likier Amaretto tak. Zastąpiliśmy nim zatem i wódkę, i kahulah. Zapomnieliśmy jednak zmiejszyć ilość cukru. Dlatego babeczki wyszły niesamowicie słodkie.

Zdjęcia są oczywiście autorstwa Artura.

  • 100 g masła
  • 225 g cukru Demerara
  • 2 jajka
  • 210 g mąki
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 50 ml mleka
  • 60 ml Amaretto
  • 250 g serka mascarpone
  • 2 tabliczki białej czkolady

Utrzyj masło z cukrem na puszystą masę. Pojedynczo dodawaj jajka i nadal ucieraj. Następnie dodawaj na przemian mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i solą oraz mleko wymieszane z Amaretto. Ciasto przełóż do muffinkowych foremek i piecz w średnio gorącym piekarniku ok. 20 min.

Babeczki udekoruj masą z roztopionej białej czekolady i serka mascarpone.

Ponieważ kapkejki wydawały mi się trochę za mało puszyste, następnym razem zwiększyłabym nieco ilość proszku do pieczenia i/lub zmniejszyła ilość mąki.

Odpowiedz

Twój adres mailowy nie bedzie opublikowany.

Możesz użyć języka HTML w postaci takich tagów i atrybutów: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*