Krupnik na kremie z cukinii

Krupnik przygotowany na kremie z cukinii. To świetny sposób na urozmaicenie menu. Jeden dzień jest krem, a na drugi „przerobiony” na konkretniejszą zupę. Podobnie zrobiłam niedawno z kremem z kalarepy albo kremem kalafiorowym.

Krupnik na kremie z kalarepy

Krem z cukinii

  • 50 g cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • 500 g cukinii
  • 500 g wody
  • 1 kostka bulionowa (warzywna lub drobiowa)
  • 1 łyżeczka soli
  • 40 serka kanapkowego śmietankowego lub sera topionego

Pozostałe składniki:

  • 500 g filetu z piersi kurczaka
  • wiosenna mieszanka warzyw (1/2 opakowania)
  • 2 ziemniaki
  • 4 łyżki kaszy jęczmiennej

Cebulę i czosnek posiekaj (u mnie w Thermomix 3 s / obr. 5). Dodaj cukinię pokrojoną na duże kawałki, wodę i kostkę bulionową. Gotuj 15 min / 100 st. C / obr. 1. Następnie dodaj serek i dokładnie zmiksuj na gładki krem – blenderem lub malakserem (u mnie TM 1 min / obr 4-8). Na tym etapie można zakończyć i podać zupę-krem. Np. z grzankami lub makaronem.

Następnie dorzuć kurczaka pokrojonego w kostkę kurczaka oraz mieszankę warzyw, ziemniaki (2 szt.), i kaszę jęczmienną. Gotuj do miękkości kaszy. Dopraw do smaku solą, pieprzem i ulubionymi ziołami (np. mieszanką do sałatek).

2 komentarzy

Odpowiedz

Twój adres mailowy nie bedzie opublikowany.

*

Możesz użyć języka HTML w postaci takich tagów i atrybutów: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>