Warsztaty kulinarne Knorr – łosoś w szynce parmeńskiej na risotto

W czwartek (16.02.2012) to dopiero było gotowanie! W kuchni Knorr’a, w ramach warsztatów dla blogerów „Tysiące Inspiracji z Marco PIerre White i kostką rosołową Knorr”.

Stworzyłam pysznego łososia sous vide w szynce parmeńskiej na ziołowo-borowikowym risotto. Pod okiem szefa kuchni Piotra Murawskiego i kilku innych sympatycznych kucharzy. Zabawę miałam przednią, poznałam ciekawych ludzi i sporo się nauczyłam. Odkryłam na nowo szałwię, która wcześniej mi nie smakowała (próbowałam ją w połączeniu z dynią) i przekonałam się do szynki parmeńskiej. Może nie jest to najchudsza wędlina, ale muszę przyznać, że aromat ma niesamowity. Łosoś nie był do końca sous vide, najprawdopodobniej dlatego, że jeden z kucharzy podwyższył temperaturę z 50 do 60 stopni i rybka się ugotowała. Mnie to jednak ani trochę nie przeszkadzało. Danie wyszło wspaniale i myślę, że mogę być z niego dumna.

Mimo, iż łososia przyrządzałam według otrzymanego przepisu, nie obyło się bez jego modyfikacji. Nie mierzyłam ilości składników. Nie miałam też fenkuła, który pojawił się w oryginalnej recepturze. Dodałam za to zioła i grzyby, które zostały osobie przygotowującej borowikową marynatę.

ŁOSOŚ W SZYNCE PARMEŃSKIEJ NA BOROWIKOWYM RISTOTTO

  • łosoś (ok. 1 kg)
  • białe wino
  • bulion na wędzonym boczku Knorr
  • oliwa z oliwek
  • szynka parmeńska
  • cebulka szalotka (3-4 szt.)
  • czosnek (3 ząbki)
  • ryż do risotto (ok. 500 g)
  • listki laurowe – 2 sztuki
  • ziela angielskie w ziarenkach – 2 ziarenka
  • pieprz w ziarenkach – 3 ziarenka i mielony
  • parmezan – ok. 200 g
  • masło – ok. 3 łyżki
  • świeża szałwia
  • świeża bazylia
  • suszone borowiki (niedużo)
  • balsamico

Zdejmij skórę z łososia i podziel go na mniejsze kawałki. Kostkę Bulionu na wędzonym boczku rozetrzyj z winem i oliwą. Tak przygotowaną marynatą natrzyj rybę.

Kawałki łososia zawiń w szynkę parmeńską, dodając do każdej porcji listek świeżej szałwii. Rybę umieść w plastikowych torebkach (do gotowania w mikrofali Jana Niezbędnego) układając je na płasko. Torebki umieść w garnku z wodą o temp. 60°C na 30 min.

W międzyczasie pokrój w kostkę cebulę i posiekaj czosnek. Posiekane warzywa podsmaż na oliwie, a następnie dodaj ryż. Smaż chwilę mieszając co jakiś czas. Wszystko razem zalej białym winem i gotuj do momentu, aż wino odparuje. Następnie dodaj ziele angielskie, listki laurowe, pieprz i (porcjami) gorącą wodę z kostką rosołową. Całość gotuj do momentu, aż ryż stanie się miękki. Wmieszaj masło i starty parmezan oraz posiekane zioła i zblendowane grzyby.

Ryż ułóż w odpowiednich naczyniach, na wierzchu układając ugotowaną rybę. Przed podaniem polej pozostałym sosem i zredukowanym octem balsamicznym.

Potrawy/desery, które przyrządzili inni uczestnicy to:

Najbardziej smakowała mi zupa krabowa i panna cotta. Truskawkowy mus który ją przykrywał uważam za genialny. Czerwone wino fajnie zmieniło smak owoców.

Ogólnie rzecz biorąc warsztaty były rewelacyjne. Pod każdym względem. Dekoracja stołu zapierała dech w piersi, zaproponowane potrawy świetnie łączyły prostotę z finezją, atmosfera bardzo mi się podobała, a logistyce nie mogę absolutnie nic zarzucić. Mam nadzieję, że będzie mi dane uczestniczyć w kolejnej odsłonie tego kulinarnego wydarzenia.

Więcej zdjęć znajdziecie w moim albumie na FB.

Odpowiedz

Twój adres mailowy nie bedzie opublikowany.

Możesz użyć języka HTML w postaci takich tagów i atrybutów: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*