Muffinki czekoladowo-bananowe

Bardzo udane muffinki. Chyba bardziej czekoladowe niż bananowe, chociaż aromat bananów był wyczuwalny. Pięknie wyrosły i naprawdę ładnie się prezentowały. W strukturze były raczej sypkie (cakey), nie maziste (gooey), jak niektóre bananowe wypieki.

Przydały się na zlot Czarownic 🙂

  • 2 szkl. mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
  • szczypta soli
  • 3 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka kawy instant
  • 3/4 szkl. cukru
  • 2 duże banany (275 g po obraniu)
  • 1 jajko
  • 3/4 szkl. mleka + 1 łyżeczka białego octu winnego
  • 1/4 szkl. oleju
  • 100 g czekolady mlecznej

Wykonaj typową muffinkową metodą – poprzez połączenie składników sypkich z mokrymi.

3 komentarzy

    • Na pewno będą pyszne. Koniecznie podziel się wrażeniami! I najlepiej zrób zdjęcie. Ja za chwilę będę wyciągać z piekarnika muffinki czekoladowe z coca-colą i żurawiną. Też jestem ciekawa jak wyjdą.

Odpowiedz

Twój adres mailowy nie bedzie opublikowany.

Możesz użyć języka HTML w postaci takich tagów i atrybutów: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*