W dzisiejszym wpisie zapraszam na leniwą wersję leniwych pierogów – bez ucierania masła, mielenia sera czy bicia piany (jak w tym przepisie na pierogi leniwe). Wszystkie składniki wystarczy jedynie wymieszać tak by powstało ciasto, ugotować kluseczki, a następnie podać z ulubionymi dodatkami. Naszym dodatkiem były dziś nowe niskosłodzone dżemy Materne FUN! dla dzieci, które otrzymałam do przetestowania. Dżemy te wyróżnia zawartość banana. Banan pełni tu rolę złagodzenia smaku, nadania aksamitnej i jeszcze bardziej gładkiej konsystencji, oraz częściowego zastąpienia cukru, który naturalnie występuje w tym owocu.
Do wyboru mamy aż 3 warianty smakowe:
- truskawka – banan
- malina – banan
- gruszka – banan
Wszystkie dżemy są aksamitnie gładkie, bez pestek i kawałków owoców. Nie zawierają konserwantów, sztucznych barwników oraz słodzików.
Oczywiście dżemy FUN! świetnie nadają się do kanapek – my lubimy kanapki z twarogiem i dżemem albo z masłem orzechowym i dżemem. Dżemy są także doskonałym dodatkiem do naleśników, gofrów, omletów, ciast, wszelkiego rodzaju płatków na mleku, makaronu lub ryżu na słodko albo kluseczek takich jak prezentuję w tym wpisie. Gorąco polecam przepis – to naprawdę super-szybki sposób na obiad, który chętnie spałaszuje mały głodomorek.
Kluseczki twarogowe:
- 500 g sera twarogowego półtłustego lub tłustego
- 1 jajko
- 1/2 łyżeczki soli
- 200 g mąki
Dodatki:
- serek homogenizowany naturalny
- dżemy Materne FUN!
Wymieszaj wszystkie składniki tak aby powstało gładkie ciasto. Możesz zrobić to ręcznie, na stolnicy albo w misce dowolnego miksera. W Thermomix wystarczy 45 s/obr. 3.
Z otrzymanego ciasta ukształtuj wałeczki, które następnie pokrój na skos. Gotuj kluseczki we wrzącej wodzie, ok. 5 minut od momentu wypłynięcia. Podawaj np. z twarożkiem homogenizowanym i dżemami Materne FUN!.
Kluseczki można łatwo odgrzać w mikrofalówce lub odsmażyć, więc warto przygotować ich nieco więcej niż tylko na jeden obiad. Są też dobrą przekąską na zimno.
Super pomysł na zabawę poprzez jedzenie 🙂 Kluseczki idealne dla malucha. Na pewno każdy zje je ze smakiem. Dzięki za przepis! Pozdrawiam 🙂