Pyszny gulasz wieprzowy, który jest autorskim pomysłem (improwizacją) Marka. Dodatek szynki długodojrzewającej dodaje dużo fajnego aromatu, marchewka nutę słodyczy, a wino i musztarda dopełniają dzieła. Gulasz jest super z ziemniaczkami lub kaszą i suróweczką, np. z buraczków lub kapusty.
- 2-3 łyżki oleju do smażenia
- 3 plasterki szynki długodojrzewającej
- mięso wieprzowe (ulubiony kawałek na gulasz, u nas chudy, nieścięgnisty)
- ok. 100 ml czerwonego wina
- 1 kostka mięsna
- 2 łyżeczki musztardy francuskiej
- 2 łyżeczki musztardy sarepskiej
- 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
- odrobina papryki ostrej
- 3 marchewki
- do zagęszczenia: 1 łyżeczka mąki pszennej i 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
Na niewielkiej ilości oleju podsmaż pokrojone na kawałki plasterki szynki długodojrzewającej. Następnie dodaj mięso wieprzowe. Przesmaż do zrumienienia, po czym podlej winem.
Kostkę mięsną rozprowadź w ok. 1 szklance gorącej wody. Dodaj musztardę oraz kawę i wlej mieszaninę do mięsa. Dodaj marchewki pokrojone w talarki. Duś pod przykryciem do miękkości mięsa. Na koniec zagęść sos mąką rozmieszaną w zimnej wodzie.
Wygląda smakowicie i z pewnością tak smakuje 🙂 Z przyjemnością wypróbuje Twój przepis!
Gorąco polecam!