Gulasz wieprzowy mojego M.

Pyszny gulasz wieprzowy, który jest autorskim pomysłem (improwizacją) Marka. Dodatek szynki długodojrzewającej dodaje dużo fajnego aromatu, marchewka nutę słodyczy, a wino i musztarda dopełniają dzieła. Gulasz jest super z ziemniaczkami lub kaszą i suróweczką, np. z buraczków lub kapusty.

Gulasz wieprzowy_20170514_134838

  • 2-3 łyżki oleju do smażenia
  • 3 plasterki szynki długodojrzewającej
  • mięso wieprzowe (ulubiony kawałek na gulasz, u nas chudy, nieścięgnisty)
  • ok. 100 ml czerwonego wina
  • 1 kostka mięsna
  • 2 łyżeczki musztardy francuskiej
  • 2 łyżeczki musztardy sarepskiej
  • 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • odrobina papryki ostrej
  • 3 marchewki
  • do zagęszczenia: 1 łyżeczka mąki pszennej i 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

Na niewielkiej ilości oleju podsmaż pokrojone na kawałki plasterki szynki długodojrzewającej. Następnie dodaj mięso wieprzowe. Przesmaż do zrumienienia, po czym podlej winem.

Kostkę mięsną rozprowadź w ok. 1 szklance gorącej wody. Dodaj musztardę oraz kawę i wlej mieszaninę do mięsa. Dodaj marchewki pokrojone w talarki. Duś pod przykryciem do miękkości mięsa. Na koniec zagęść sos mąką rozmieszaną w zimnej wodzie.

2 komentarzy

Odpowiedz

Twój adres mailowy nie bedzie opublikowany.

Możesz użyć języka HTML w postaci takich tagów i atrybutów: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*