Tartaletki z kremem czekoladowo-orzechowym

Improwizowane tartaletki, z masą podobną do tej, którą użyłam do batoników z płatków kukurydzianych.

  • 100 g czekolady deserowej
  • 2 łyżki masła orzechowego
  • 3-4 łyżki cukru pudru
  • tartaletki z kruchego ciasta

Roztop czekoladę w kąpieli wodnej. Dodaj masło orzechowe i cukier. Dokładnie wymieszaj i wstaw do lodówki na ok. 30 min. Pilnuj by masa nie zgęstniała za mocno. Gdy lekko stwardnieje, ale będzie jeszcze elastyczna, przełóż ją do rękawa cukierniczego lub szprycki, a następnie wyciskaj do kruchych babeczek.

Nadzienie możesz także użyć do rogalików (krucho-drożdżowych, z ciasta francuskiego i innych), pączków, itp. wypieków. Na ciepło będzie również świetne jako sos do naleśników (np. z bananami lub serem).

2 komentarzy

Odpowiedz

Twój adres mailowy nie bedzie opublikowany.

Możesz użyć języka HTML w postaci takich tagów i atrybutów: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*