Granola orzechowo-kokosowa

Pyszna domowa granola składająca się z pieczonych płatków owsianych, kokosa i orzechów. Jest zdecydowanie mniej słodka niż ta sklepowa i zupełnie inna w smaku. Doskonale pasuje do jogurtu (np. do domowego jogurtu naturalnego), mleka, owsianki, posypywania naleśników, placuszków, lodów. Można ją też jeść tak po prostu, łyżeczką. Może stanowić dobrą, energetyzującą przekąskę piknikową – łatwo ją spakować do pudełka lub w woreczek i przewieźć. Najlepiej serwować ją ze świeżymi owocami! Dobrze łączy się także z kawałkami czekolady.

Domowa-granola-kokosowo-orzechowa

UWAGA! Granola jest najlepsza na świeżo. Nie nadaje się do długiego przechowywania. 

  • 1 szklanka płatków owsianych
  • 2 łyżki dowolnych orzechów lub mieszanki orzechów (dobrze pasują laskowe)
  • 4 łyżeczki wiórków kokosowych
  • 2 łyżeczki otrąb (dowolnych – pszennych, żytnich lub owsianych)
  • 2 łyżeczki nasion chia lub siemienia lnianego
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • 2 łyżki miodu
  • 3-4 łyżki ciepłej wody

Wszystkie składniki wymieszaj dokładnie w dość dużej misce lub garnku. Przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika nagrzanego na 150 st.C. Piecz ok. 20 minut lub w momencie kiedy płatki lekko się zezłocą. Podczas pieczenie 2-3 razy przemieszaj granolę żeby zezłociła się w całej objętości.

 

Jeden komentarz

Odpowiedz juliascooking Anuluj odpowiedź

Twój adres mailowy nie bedzie opublikowany.

*

Możesz użyć języka HTML w postaci takich tagów i atrybutów: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>