Proste patenty na przygotowanie doskonałej kawy

Wielu z nas nie wyobraża sobie dnia bez kubka aromatycznej kawy. Zazwyczaj przygotowujemy ją jednak na szybko, po prostu zalewając gorącą wodą i dodając mleko oraz cukier, w pełni przekonani, że wyborną kawę znajdziemy tylko w kawiarni. Nic bardziej mylnego. Podobną możemy przygotować sami w domu. Wystarczy tylko poznać kilka sprawdzonych patentów na kawę doskonałą.

delonghi_proste-patenty-na-przygotowanie-doskonalej-kawy2

Kup dobrą jakościowo kawę i odpowiednio ją przechowuj

Przygotowanie napoju należy zacząć od zakupu dobrej jakości kawy. Najlepszy efekt uzyskamy, wybierając kawę ziarnistą. Mielone i rozpuszczalne lepiej więc zamienić na mieszankę wysokiej jakości kaw Arabica i Robusta o wyrazistym smaku i zapachu. Ziarna najlepiej zmielić tuż przed zaparzeniem, mieszanka będzie wtedy najbardziej aromatyczna.

Warto pamiętać, że kawa mielona zaczyna tracić aromat już godzinę po jej zmieleniu. Bardzo ważny jest sposób i warunki przechowywania kawy po otwarciu – w szczelnie zamkniętym pojemniku, najlepiej próżniowym, bez dostępu powietrza i światła. Kawa świeżo zmielona łatwo absorbuje zapachy z otoczenia, co może negatywnie wpływać na smak naparu.

Zwróć uwagę na wodę

Nie bez znaczenia jest również woda, której użyjemy do parzenia kawy. Mało kto wie, ale potrafi ona niemal całkowicie zmienić smak napoju. Jeżeli jest zbyt twarda, łatwo również o powstawanie kamienia w ekspresie. Chociaż wydawałoby się, że woda źródlana będzie najlepszym wyborem, jednak ze względu na ilość wapnia nie poleca się jej akurat do procesu parzenia kawy w urządzeniach.

Warto natomiast zwrócić uwagę na filtr, ponieważ to właśnie w ten sposób możesz znacząco poprawić jakość swojej kawy i jej smak. Dzięki temu również sam ekspres posłuży ci długo i nie będzie konieczności częstego serwisowania go. Proporcje kawy do wody zależą już od naszych osobistych preferencji i tego, czy wolimy kawę mocną, czy też bardziej delikatną.

Zainwestuj w dobry ekspres

Znaczenia nabiera również to, w czym przygotowujemy nasz napój. Dobry ekspres do kawy to rzecz podstawowa dla każdego konesera. Wcale nie musi być on drogi. Jeśli chodzi o rodzaje, do wyboru mamy np. ekspres przelewowy, automatyczny i kapsułkowy, ponieważ są one bardzo popularne. Czym one się różnią?

Ten pierwszy będzie najlepszy dla fanów intensywnego, mocno pobudzającego napoju. Ekspres do kawy przelewowy sprawdzi się też przy przygotowywaniu naparu dla dużej liczby osób, ponieważ kawę robi się w nim najszybciej. Ogromnym plusem jest także prostota użytkowania i niska cena takiego urządzenia. Ekspres przelewowy do kawy sprawdzi się nawet u tych, którzy nie przepadają za nowinkami technicznymi. Sprawdź np. ekspresy przelewowe De’Longhi.

delonghi_proste-patenty-na-przygotowanie-doskonalej-kawyZ kolei kawa z ekspresu automatycznego będzie się charakteryzować mniejszą goryczką w smaku i głębszym aromatem. Taki ekspres jest droższy, ale też bardzo łatwy w obsłudze i możemy przygotować w nim różne rodzaje kawy, jak np. klasyczne espresso, kawę americano, cappuccino czy latte. Najlepsze modele posiadają szereg udogodnień, np. możliwość sterowania smartfonem. Ciekawą propozycją może być ekspres kapsułkowy, który oprócz różnego rodzaju kaw pozwoli nam też przygotować np. czekoladę na gorąco. Jest bajecznie prosty w użytkowaniu, a do tego kusi atrakcyjną ceną. Wybór kapsułek z różnymi mieszankami jest tak duży, że każdy znajdzie coś dla siebie. W końcu nie ma nic przyjemniejszego niż relaks z ulubioną, aromatyczną kawą w dłoni.

Eksperymentuj z syropami smakowymi

Dla lepszego smaku kawy możemy dodać do niej ulubiony syrop lub przyprawy, jak np. imbir, miód, wanilię, cynamon czy czekoladę. Bez względu na to, czy przygotowujesz napój w przelewowym ekspresie do kawy, czy w automacie, możesz eksperymentować z dodatkami.

Jakie syropy do napojów są popularne?
  • karmelowy
  • waniliowy
  • kokosowy
  • amaretto
  • wiśniowy

Aby przygotować latte macchiato czy cappuccino takie jak w kawiarni, niezbędna będzie też idealnie kremowa pianka, którą zrobimy za pomocą spieniacza do mleka. Większość nowoczesnych ekspresów jest już wyposażona w specjalną nakładkę, umożliwiającą automatyczne spienianie.

Kawa od A do Z

5 komentarzy

  1. a ja jestem zdania, że nie o ile faktycznie świeżo zmielona kawa deklasuje te fabrycznie mielone, o tyle pyszną kawę można zaparzyć bez drogiego ekspresu. Prosta kawiarka, w zestawie ze spieniaczem do mleka, da nam kawę jak z najlepszej kawiarni 🙂

  2. W kawie jest zasada, że przechowywać można:
    15 miesięcy zielone ziarna
    15 dni kawę wypaloną ( artykuł na blogu
    15 minut kawę zmieloną
    a to wszytko bez względu na sposób przechowywania

Odpowiedz

Twój adres mailowy nie bedzie opublikowany.

Możesz użyć języka HTML w postaci takich tagów i atrybutów: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*