Potrawka z ciecierzycy i pomidorów

Dziś przedstawiam propozycję mocno warzywnego obiadu lub kolacji dla fanów zdrowej kuchni. Do przygotowania potrawki użyłam drobiowy demi-glace, otrzymany od zaprzyjaźnionego szefa kuchni (dostępne na kingmeat.pl). To bardzo fajny, skoncentrowany bulion, który nadaje niepowtarzalny smak i świetny aromat. Dostępne są też inne buliony – z warzyw, drobiowo-wołowy i wołowy. Ten pierwszy mam zamiar wypróbować do zup, dwa ostatnie wrzucę w ten weekend do gulaszu.

Składniki

  • 2 cebule
  • 3-4 marchewki
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 1 puszka / słoik ciecierzycy
  • 2 puszki pomidorów

Cebulę posiekaj i podsmaż na suchej patelni lub oleju, np. czosnkowym lub z chili. Dodaj pokrojoną w półplasterki marchewkę oraz selera naciowego. Zalej wodą i gotuj do miękkości warzyw.

Dodaj ciecierzycę oraz pomidory z puszki. Dopraw demi-glace, świeżo mielonym pieprzem i ulubionymi ziołami, np. bazylią. Podawaj z bagietką czosnkową, makaronem, ryżem lub kaszą, np. bulgur lub kuskus.

 

Odpowiedz

Twój adres mailowy nie bedzie opublikowany.

Możesz użyć języka HTML w postaci takich tagów i atrybutów: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*