Kopytka

Po prostu zwykłe kopytka/szagówki. Dobrze wychodzą również z mąką pełnoziarnistą. Do ciasta można dodać zioła (np. lubczyk, koperek), albo Przyprawę w mini Kostkach Pietruszka Knorr. Z poniższego przepisu można zrobić też włoskie gnocchi (odpowiednio formując kluseczki) i podawać z sosem pomidorowym, grzybowym, serowym, pesto, itp.

  • 500 g puree ziemnaczanego
  • 150 g mąki (pełnoziarnistej)
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 jajko

Z podanych składników wyrób gładkie ciasto. Uformuj walce i krój „na szagę”. Gotuj w osolonej wodzie, ok. 3-5 min od momentu wypłynięcia. W wersji tradycyjnej (mojej mamy) podawaj z duszoną kapusta kiszoną z kiełbasą, doprawioną liściem laurowym, zielem angielskim i pieprzem. Kluseczki świetnie się też komponują z pesto (zobacz przepis na kopytka z pesto i rukolą), fetą i ciepłymi pomidorami czy gulaszem.

2 komentarzy

  1. Moja mama często biały ser dodawała do kopytek. Bardzo smak to urozmaicało 🙂 Tym postem zainspirowałaś mnie do zrobienia kopytek. Mam za dużo ziemniaków w domu i właśnie się zastanawiałam co z nimi zrobić. Muszę chyba jednak do polskiego sklepu zawitać po biały ser.

Odpowiedz

Twój adres mailowy nie bedzie opublikowany.

Możesz użyć języka HTML w postaci takich tagów i atrybutów: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*