
Zakup płyty grzewczej nie należy do prostych, wszak wybór jest tak duży. Zanim dokonasz ostatecznej decyzji, warto poznać wady i zalety różnych rodzajów płyt grzejnych, aby wybrać ten, który sprosta naszym oczekiwaniom oraz zapotrzebowaniu. Poznaj różnice między najpopularniejszymi obecnie modelami płyt – elektryczną oraz indukcyjną – i wybierz model dla siebie.
Jak działa płyta indukcyjna?
Płyta indukcyjna zasilana jest elektrycznie. Pod ceramiczną gładką powierzchnią znajdują się spiralnie ułożone miedziane zwoje (cewki). Obszary przeznaczone do gotowania oznaczone są najczęściej na płycie okręgami lub krzyżykiem. Zasada działania płyty indukcyjnej opiera się na wytwarzaniu pola elektromagnetycznego pomiędzy cewkami a dnem naczynia indukcyjnego. Na skutek powstających w miejscu styku prądów wirowych następuje wzrost temperatury dna garnka. Nagrzewa się wyłącznie punkt, w którym następuje zetknięcie garnka i płyty.
Dania przygotowywane na płycie indukcyjnej przyrządza się szybko – strata ciepła jest niewielka. Modele bardziej wydajne wymagają jednak odpowiedniej instalacji połączeniem trójfazowym. Nim dokonasz zakupu, sprawdź, czy jesteś w stanie podpiąć urządzenie.
Kolejną kwestią jest inwestycja w garnki. Aby płyta spełniała swoją funkcję, niezbędne są specjalne naczynia ferromagnetyczne. Nie każde garnki dostępne na rynku nadadzą się do płyty indukcyjnej. Jeśli chcesz sprawdzić, czy Twoje naczynia będą „działać”, upewnij się, że są wykonane z materiału ferromagnetycznego. W tym celu przyłóż magnes do dna garnka. Jeśli przyciągnie się on do dna, oznacza to, że naczynie nadaje się do stosowania na płycie indukcyjnej.
Jak działa płyta elektryczna?
Płyta elektryczna także zasilana jest na prąd. W przeciwieństwie jednak do odpowiednika indukcyjnego, ogrzewa się cała powierzchnia ceramiczna płyty. Ma to oczywiście swoje zalety, bowiem:
- do gotowania dań i potraw możesz używać dotychczasowych garnków,
- nie musisz umieszczać naczyń w ściśle określonych obszarach.
Drugi punkt posiada jeszcze jedną istotną cechę – płyta elektryczna sprawdzi się w przypadku naczyń o niestandardowych wymiarach, które na zwykłej płycie gazowej ciężko jest ulokować, aby garnek równomiernie się nagrzewał.
Płyta ceramiczna wymaga nieco więcej czasu do nagrzania się, jednak również dłużej ulega wystudzeniu. Oznacza to, że dania dłużej będą ciepłe po zakończeniu gotowania. Instalacja płyty nie jest trudna, wystarczy bowiem zwykłe połączenie jednofazowe. Gładka powierzchnia płyty ceramicznej jest łatwa w czyszczeniu a także bardziej odporna na zarysowania. To także tańsze rozwiązanie w porównaniu do zakupu płyty indukcyjnej.
Jak wybrać najlepszą płytę elektryczną?
Płyta elektryczna przede wszystkim ma sprostać Twoim oczekiwaniom, być praktyczna i łatwa w obsłudze. Modele Electrolux posiadają intuicyjny dotykowy interfejs DirectAccess, dzięki któremu za jednym przeciągnięciem palca wybierzesz odpowiednią moc grzania. Specjalnie zaprojektowane owalne pole grzejne FishZone pozwoli na równomierne ogrzewanie patelni do ryb – rozwiązanie idealne dla fanów owoców morza. Funkcja Stop+Go za pomocą jednego przycisku wyłącza pracę urządzenia (gdy np. musisz wyjść z psem na spacer), a następnie pozwala wznowić ją przy zachowaniu wcześniejszych ustawień. EcoTimer z kolei pozwala wykorzystać ciepło resztkowe przez ostatnie kilka minut gotowania, oszczędzając energię poprzez wyłączenie płyty. Dodatkowo, wskaźniki ciepła resztkowego pokażą Ci, które miejsce na płycie jest nadal gorące.
Polecam również artykuł:
Jak wybrać dobre garnki do kuchni?