Dieta niskotłuszczowa – czy warto?

Dieta niskotłuszczowa jest uważana za jedną z bardziej zbilansowanych diet, ponieważ skupia się nie tylko na utracie wagi, ale również kondycji serca i długowieczności. Dieta skupia się wokół ograniczenia zawartości tłuszczu całkowitego, niezdrowych tłuszczy i cholesterolu. Możesz również obniżyć poziom cholesterolu, zwiększając ilość błonnika w diecie. Błonnik rozpuszczalny to rodzaj błonnika, który pomaga obniżyć poziom cholesterolu.

Dieta niskotłuszczowa jest polecana przede wszystkim osobom:

  • z wysokim cholesterolem,
  • z problemami trawiennymi,
  • z otyłością
  • z chorobami układu sercowo-naczyniowego

Pamiętajmy jednak, że ta dieta nie jest rozwiązaniem dla wszystkich. Warto skonsultować jej zastosowanie z lekarzem, jeżeli cierpisz na:

  • problemy hormonalne,
  • niedobory witamin, które rozpuszczają się w tłuszczach,
  • nietolerancję dużej ilości węglowodanów.

Dieta nie jest również zalecana młodzieży i dzieciom w okresie dojrzewania.

Rodzaje tłuszczy i jak je rozróżnić?

Ogranicz niezdrowe tłuszcze. Dieta bogata w cholesterol, tłuszcze nasycone i tłuszcze trans może powodować niezdrowy poziom cholesterolu, a to zagraża zdrowiu Twojego serca.

  • Cholesterol znajdziesz w mięsie, jajach i nabiale.
  • Tłuszcze trans stosuje się w smażonych i pieczonych produktach spożywczych.
  • Tłuszcze nasycone znajdują się w maśle, serze, lodach, pełnym mleku i oleju palmowym. Tłuszcze nasycone znajdują się również w mięsie, takim jak wołowina, wieprzowina czy wyroby mięsne.

Zastąp pokarmy bogate w tłuszcze nasycone i trans pokarmami bogatymi w zdrowe tłuszcze. Obniżysz w ten sposób wysoki poziomu cholesterolu.

  • Tłuszcze wielonienasycone są dla człowieka niezwykle ważne. Znajdziesz je w olejach roślinnych, takich jak olej sojowy lub kukurydziany.
  • Tłuszcze omega-3 mogą pomóc zmniejszyć ryzyko chorób serca, znajdują się w rybach, takich jak łosoś, śledź, pstrąg i tuńczyk. Poza tym szukaj ich w orzechach włoskich, siemieniu lnianym i oleju rzepakowym.
  • Tłuszcze jednonienasycone: znajdują się w awokado, orzechach i olejach roślinnych, takich jak oliwa, olej rzepakowy i słonecznikowy.

Co powinniśmy ograniczyć?

W diecie niskotłuszczowej występują składniki, których powinniśmy unikać lub całkowicie ograniczyć. Zasadą jest wykluczenie z menu wysokotłuszczowych składników, które mogą powodować wzrost wagi. Co więcej, te składniki w dużej mierze są powodem wielu chorób.

  • Słone przekąski, takie jak chipsy, krakersy i popcorn,
  • Wypieki o dużej zawartości tłuszczu, takie jak herbatniki, rogaliki, pączki i ciasta,
  • Smażone mięso,
  • Masło i margaryna,
  • Olej kokosowy i palmowy

Wybieraj produkty, które zawierają mniej niż 30% kalorii z tłuszczu. Staraj się wybierać niskotłuszczowe lub beztłuszczowe produkty mleczne. Pamiętaj, że beztłuszczowe nie oznacza bezkaloryczne. Te produkty nadal zawierają kalorie, a zbyt duża ilość kalorii może prowadzić do nadprogramowych kilogramów. Staraj się przygotowywać swój jadłospis na kilka dni do przodu, to ułatwi przestrzeganie zasad na diecie niskotłuszczowej, a codziennie gotowanie stanie się przyjemnością, a nie obowiązkiem. Wszystkie potrzebne składniki znajdziesz na https://twojspozywczy.pl/gazetki-promocyjne/gazetka-lidl/.

Odpowiedz

Twój adres mailowy nie bedzie opublikowany.

Możesz użyć języka HTML w postaci takich tagów i atrybutów: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*