Bardzo popularna, szczególnie w Stanach, surówka z białej kapusty. Można ją jednak z powodzeniem zastąpić pekinką i dodać do niej inne warzywa – marchewkę, cebulę bądź jabłka. Najsłynniejszy i chyba najchętniej kopiowany Coleslaw znaleźć można w KFC. Sałatkę podaje się często z burgerami i daniami z grilla. Pojawia się też w kanapce Reuben w miejsce kapusty kiszonej i dressingu rosyjskiego bądź tysiąca wysp. Sandwich nazywa się wtedy Rachel albo Corned Beef Special. Do sporządzenia sosu do sałatki Colesław używa się zwykle majonezu, maślanki, musztardy i octu, w różnych proporcjach. Ja przetestowałam dziś wersję i majonezową, i bezmajonezową, wzorując się na przepisach z Simply Recipes. Obie byly smaczne, choć zupełnie inne.
- kapusta
- marchewka
- cebula
Sos 1
- majonez
- sól, pieprz, kwasek cytrynowy
Sos 2
- ocet ryżowy
- cukier
- sól, pieprz