Colesław

Bardzo popularna, szczególnie w Stanach, surówka z białej kapusty. Można ją jednak z powodzeniem zastąpić pekinką i dodać do niej inne warzywa – marchewkę, cebulę bądź jabłka. Najsłynniejszy i chyba najchętniej kopiowany Coleslaw znaleźć można w KFC. Sałatkę podaje się często z burgerami i daniami z grilla. Pojawia się też w kanapce Reuben w miejsce kapusty kiszonej i dressingu rosyjskiego bądź tysiąca wysp. Sandwich nazywa się wtedy Rachel albo Corned Beef Special. Do sporządzenia sosu do sałatki Colesław używa się zwykle majonezu, maślanki, musztardy i octu, w różnych proporcjach. Ja przetestowałam dziś wersję i majonezową, i bezmajonezową, wzorując się na przepisach z Simply Recipes. Obie byly smaczne, choć zupełnie inne.

  • kapusta
  • marchewka
  • cebula

Sos 1

  • majonez
  • sól, pieprz, kwasek cytrynowy

Sos 2

  • ocet ryżowy
  • cukier
  • sól, pieprz

Odpowiedz

Twój adres mailowy nie bedzie opublikowany.

Możesz użyć języka HTML w postaci takich tagów i atrybutów: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*