Pane al Cioccolato – wytrawny chleb czekoladowy

Chlebek czekoladowy nie na słodko? Nie wiem dlaczego zaczęłam się zastanawiać czy tak można, ale jakoś zaczęłam. Pociągnęło to oczywiście za sobą mały Google research. Okazało się, że ludzie testowali taki wypiek, a we Włoszech jest nawet całkiem popularny, znany pod nazwą Pane al Cioccolato i tradycyjnie podawany z serem mascaropne lub gorgonzolą oraz kieliszkiem czerwonego wina. Rzeczywiście, upieczony przeze mnie chlebek nie był słodki (ale pewnie tylko dlatego, że dałam mniej cukru niż zalecały wygooglowane przepisy) i świetnie komponował się z gorgonzolą (wg mnie i A.). Podawaliśmy go też ze słodkim twarożkiem z rodzynkami w rumie. Pomysł może dziwny, ale okazał się nienajgorszy. Szczególnie Arturowi bardzo przypasował. Zasugerował przy okazji wariację z Malibu. Hmmm, nie widzę tego, ale trzeba będzie kiedyś przetestować.

  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 250 ml mleka
  • 1 łyżeczka soli
  • 1.5 łyżki cukru
  • 300 g mąki pszennej 550
  • 100 g mąki pszennej 2000
  • 3 łyżki kakao
  • 15 g świeżych drożdży
  • 80 g czekolady gorzkiej 80%

Umieść wszystkie składniki w automacie do pieczenia chleba. Ustaw program P1 , 750. Podawaj np. gorgonzolą, Brie, serem żółtym, albo na słodko: z kremem czekoladowym i powidłami, dżemem (truskawkowym, brzoskiniowym, malinowym) czy twarogiem, wymieszanym ze śmietaną, cukrem pudrem i rodzynkami w rumie (ten najlepszy jest na drugi, trzeci dzień, gdy rodzynki staną się miękkie).

1 komentarzy

Odpowiedz

Twój adres mailowy nie bedzie opublikowany.

Możesz użyć języka HTML w postaci takich tagów i atrybutów: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*