Kurczak w sosie jogurtowym po węgiersku

Danie inspirowane przepisem z opakowania przyprawy węgierskiej Kamis, którą niedawno kupiłam. Była ok, ale w małym stężeniu. Na drugi dzień, gdy sos zrobił się gęsty, zbyt mocno czułam kminek. Nie wystawię zatem owej mieszance zbyt wysokiej noty, również dlatego, że danie i tak trzeba było doprawić. Niemniej po dodaniu czosnku oraz chilli kurczak był pyszny, szczególnie w towarzystwie ziemniaków i fasolki.

  • filet z kurczaka
  • cebula
  • czerwona papryka
  • 1 szklanka bulionu drobiowego
  • 3 łyżeczki przyprawy do kurczaka po węgiersku Kotanyi
  • pieprz czarny i Cayenne, czosnek – mini kosteczka Knorr
  • 3 łyżki  jogurtu greckiego wymieszane z 1 łyżeczką mąki
  • talarki ziemniaków i fasolka szparagowa do podania

Kurczaka umyj, oczyść i pokrój na niewielkie kawałki. Cebulę dość drobno posiekaj. Podsmaż na niewielkiej ilości oliwy. Dodaj mięso obtoczone w przyprawie, a następnie pokrojoną w kostkę paprykę. Lekko przesmaż. Zalej bulionem i duś do miękkości. Popraw do smaku solą, pieprzem, chilli i czosnkiem. Zageść jogurtem wymieszanym z mąką i podawaj, w towarzystwie ziemniaków, makaronu, ryżu bądź pieczywa i ulubionych warzyw.

Odpowiedz

Twój adres mailowy nie bedzie opublikowany.

Możesz użyć języka HTML w postaci takich tagów i atrybutów: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*