Chleb pszenno-żytni na zakwasie

Chleb na zakwasie – odsłona nr 2.

Przepis bardzo podobny do mojego pierwszego, ale tym razem mąkę pszenną razową zastąpiłam żytnią, a pestki dyni ziarnem słonecznika. Chlebek pyszny, o lekko gorzkawej nucie charakterystycznej dla żytnich wypieków.

Zaczyn:

  • porcja zakwasu (ok. 1/2 szkl.)
  • 1/2 szkl. wody
  • 1/2 szkl. mąki żytniej razowej 2000

Wymieszaj, przykryj ściereczką i odstaw na noc.

Ciasto właściwe:

  • 250 g mąki żytniej razowej 2000
  • 250 g mąki pszennej tortowej 450
  • 1/2 szkl. otrębów pszennych
  • 1.5 łyżeczki soli
  • 1/2 szkl. ziaren słonecznika
  • 1.5 szkl. ciepłej wody
  • 10 g drożdży

Dodaj suche składniki do zaczynu. Drożdże rozprowadź z ciepłą wodą i wymieszaj z resztą składników. Pozostaw do wyrośnięcia na ok. 1h. Przełóż do formy keksowej i pozostaw do wyrośnięcia na kolejną godzinę. Piecz w 180-200 st. ok. 45-60 min.

Odpowiedz

Twój adres mailowy nie bedzie opublikowany.

*

Możesz użyć języka HTML w postaci takich tagów i atrybutów: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>