Chleb na zakwasie – odsłona nr 2.
Przepis bardzo podobny do mojego pierwszego, ale tym razem mąkę pszenną razową zastąpiłam żytnią, a pestki dyni ziarnem słonecznika. Chlebek pyszny, o lekko gorzkawej nucie charakterystycznej dla żytnich wypieków.
Zaczyn:
- porcja zakwasu (ok. 1/2 szkl.)
- 1/2 szkl. wody
- 1/2 szkl. mąki żytniej razowej 2000
Wymieszaj, przykryj ściereczką i odstaw na noc.
Ciasto właściwe:
- 250 g mąki żytniej razowej 2000
- 250 g mąki pszennej tortowej 450
- 1/2 szkl. otrębów pszennych
- 1.5 łyżeczki soli
- 1/2 szkl. ziaren słonecznika
- 1.5 szkl. ciepłej wody
- 10 g drożdży
Dodaj suche składniki do zaczynu. Drożdże rozprowadź z ciepłą wodą i wymieszaj z resztą składników. Pozostaw do wyrośnięcia na ok. 1h. Przełóż do formy keksowej i pozostaw do wyrośnięcia na kolejną godzinę. Piecz w 180-200 st. ok. 45-60 min.