Przepis na klasyczne amerykańskie spaghetti meatballs, wykorzystany przez dzieci podczas warsztatów, które prowadziłam w Akademii Kulinarnej SPOT.
Klopsiki
- 500 g mięsa mielonego z indyka
- 1/2 cebuli
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu
- 1 jajko
- ok. 1/2 szklanki bułki tartej
- oliwa do smażenia
- przyprawy i zioła do wyboru: bazylia, oregano, tymianek, przyprawa kuchni włoskiej, ostra papryka, pieprz cayenne
Drobno posiekaj cebulę. Wymieszaj z mięsem mielonym. Dodaj przyprawy, jajka oraz bułkę tartą. Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki. Podziel masę mięsną na porcje i dopraw wybranymi ziołami i przyprawami. Usmaż na niewielkiej ilości oliwy.
Sos pomidorowy (Marinara)
- 2 puszki pomidorów pelati
- 1 cebula
- 1 koska bulionowa, warzywna
- sól, pieprz, bazylia, oliwa do smażenia
Posiekaj cebulę. Podsmaż na niewielkiej ilości tłuszczu, do lekkiego zbrązowienia. Dodaj pomidory i kostkę rosołową. Podlej wodą. Chwilę pogotuj, do zredukowania sosu. Zmiksuj ręcznym blenderem i dopraw do smaku.
Dodatkowo, do podania
- makaron – typowo spaghetti, ale my użyliśmy tagliatelle
- starty ser – typowo parmezan, ale my użyliśmy goudę
Do czego jeszcze możesz wykorzystać klopsiki?
Przygotowane na warsztatach klopsiki mogą być podane w różny sposób. Poniżej kilka propozycji.
– do sałatki, np. takiej
– z zupą pomidorową, krupnikiem, minestrone, Italian Wedding Soup lub każdą inną
– do hot-doga zamiast parówki
– z ziemniakami i surówką
– z sosem koperkowym, np. takim
– z sosem serowym
– z pikantnym sosem Cacciatore
[…] 28/03/2012Wiosenny krupnik z klopsikamiw kategorii:ZupyDrukujZupa z klopsikami, podobnymi do tych, które przygotowywałam z dziećmi na SPOT-owych warsztatach. Te są jednak gotowane, nie smażone […]