Klopsiki w sosie pomidorowym

Przepis na klasyczne amerykańskie spaghetti meatballs, wykorzystany przez dzieci podczas warsztatów, które prowadziłam w Akademii Kulinarnej SPOT.

Klopsiki

  • 500 g mięsa mielonego z indyka
  • 1/2 cebuli
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu
  • 1 jajko
  • ok. 1/2 szklanki bułki tartej
  • oliwa do smażenia
  • przyprawy i zioła do wyboru: bazylia, oregano, tymianek, przyprawa kuchni włoskiej, ostra papryka, pieprz cayenne

Drobno posiekaj cebulę. Wymieszaj z mięsem mielonym. Dodaj przyprawy, jajka oraz bułkę tartą. Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki. Podziel masę mięsną na porcje i dopraw wybranymi ziołami i przyprawami. Usmaż na niewielkiej ilości oliwy.

Sos pomidorowy (Marinara)

  • 2 puszki pomidorów pelati
  • 1 cebula
  • 1 koska bulionowa, warzywna
  • sól, pieprz, bazylia, oliwa do smażenia

Posiekaj cebulę. Podsmaż na niewielkiej ilości tłuszczu, do lekkiego zbrązowienia. Dodaj pomidory i kostkę rosołową. Podlej wodą. Chwilę pogotuj, do zredukowania sosu. Zmiksuj ręcznym blenderem i dopraw do smaku.

Dodatkowo, do podania

  • makaron – typowo spaghetti, ale my użyliśmy tagliatelle
  • starty ser – typowo parmezan, ale my użyliśmy goudę

Do czego jeszcze możesz wykorzystać klopsiki?

Przygotowane na warsztatach klopsiki mogą być podane w różny sposób. Poniżej kilka propozycji.

–   do sałatki, np. takiej

–   z zupą pomidorową, krupnikiem, minestrone, Italian Wedding Soup lub każdą inną

–   do hot-doga zamiast parówki

–   z ziemniakami i surówką

–   z sosem koperkowym, np. takim

–   z sosem serowym

– z pikantnym sosem Cacciatore

Jeden komentarz

Odpowiedz

Twój adres mailowy nie bedzie opublikowany.

Możesz użyć języka HTML w postaci takich tagów i atrybutów: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*