Wiosenny krupnik z klopsikami

Zupa z klopsikami, podobnymi do tych, które przygotowywałam z dziećmi na SPOT-owych warsztatach. Te są jednak gotowane, nie smażone i na bazie kurczaka zmielonego w malakserze. Świetnie pasują do tego błyskawicznego a’la krupnika, który gorąco polecam.

  • 1 l bulionu drobiowego
  • 1/3 szkl. kaszy jęczmiennej mazurskiej
  • mrożone warzywa – mieszanka wiosenna (głównie marchewka; inne zidentyfikowane: pietruszka, groszek, fasolka szparagowa, brukselka, kalafior) + kukurydza z puszki
  • klopsiki drobiowe (150 g filetu z kurczaka, 1/3 jajka, 1/4 łyżeczki soli, pieprz, 1 łyżka bułki tartej)
  • suszony majeranek
  • 1 łyżka kaszy manny

Do gotującego się bulionu wsyp kaszę jęczmienną. Po ok. 5 min dodaj warzywa i gotuj jeszcze ok. 10-15 min. Pod koniec gotowania dodaj klopsiki. Dopraw do smaku solą, pieprzem i majerankiem. Dla bardziej gęstej konsystencji możesz też dodać kaszę manną.

Jeden komentarz

Odpowiedz

Twój adres mailowy nie bedzie opublikowany.

*

Możesz użyć języka HTML w postaci takich tagów i atrybutów: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>