Kokosanki cytrynowe

Słodki poczęstunek dla znajomych z pracy, z okazji moich urodzin. Na bazie przepisu mamy na kokosanki z przyprawą piernikową. Korzenne aromaty zamieniłam jednak na aromat cytrynowy, który bardziej pasował mi do wiosennej aury. Był ok, ale mamina wersja kokosanek wydaje mi się lepsza.

  • 1 szklanka cukru
  • 3 jajka
  • 100 g masła
  • 3 łyżki miodu
  • skórka i sok z 1 cytryny
  • 3 łyżeczki olejku cytrynowego
  • 450 g mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Polewa

  • 1 szklanka cukru
  • 1 kostka margaryny
  • 3-4 łyżki kakao
  • 1/4 szkl. śmietanki do kawy (18%)
  • wiórki kokosowe (1.5 dużej paczki)

Rozpuść margarynę z miodem i przestudź. Ubij jajka z cukrem. Stopniowo dodawaj (na przemian) mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i tłuszcz. Na koniec dodaj skórkę otartą z cytryny, sok z cytryny i aromat cytrynowy. Piecz w foremce o wymiarach 23×36 cm, ok. 40 min. Po przestudzeniu pokrój ciasto na kwadraty i otaczaj w polewie czekoladowej (przygotowanej przez rozpuszczenie wyżej wymienionych składników) i wiórkach kokosowych, najlepiej grubo mielonych.

2 komentarzy

Odpowiedz

Twój adres mailowy nie bedzie opublikowany.

Możesz użyć języka HTML w postaci takich tagów i atrybutów: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*