Herbaciano-waniliowe sables, czyli ciastka bardzo maślane

Sables – francuskie ciasteczka na bazie pâte sablée, czyli najbardziej maślanego z kruchych ciast. Tradycyjnie aromatyzowane wanilią. Ja prócz wanilii dodałam jeszcze Earl Grey’a. Można go jednak z powodzeniem zastąpić każdą inną ciekawą herbatką.

Uwaga! Ciastka są bardzo słodkie i intensywne w smaku.

  • 250 g mąki
  • szczypta soli
  • 6 torebek herbaty Earl Grey
  • 200 g miękkiego masła
  • 100 g cukru pudru
  • 1 cukier waniliowy (32 g)
  • 1/2 łyżeczka olejku waniliowego*

W niewielkiej misce wymieszaj mąkę z solą i herbatą, wysypaną z torebek. Masło utrzyj z cukrem na jasny puch. Dodaj olejek oraz mąkę. Uformuj dwa walce z ciasta (najlepiej rękami), zwiń w folię spożywczą lub aluminiową i umieść w lodówce na co najmniej godzinę. Następnie pokrój walce nożem na talarki. Ułóż ciasteczka na blasze i piecz ok. 12 min w nagrzanym do 180 st. C. piekarniku.

* Waniliowo-herbaciany aromat ciasteczek można łatwo zmienić dodając np. skórkę cytrynową lub pomarańczową, wodę pomarańczową, wodę różaną, przyprawy korzenne, kakao, itp.

 

5 komentarzy

  1. Kasiu, przepis po prostu genialny!! ciasteczka zrobiły furorę na naszym babskim wieczorku <3 W mieszkanku pachniało tak, że goście już od wejścia dopytywali się o przepis 😀

Odpowiedz

Twój adres mailowy nie bedzie opublikowany.

Możesz użyć języka HTML w postaci takich tagów i atrybutów: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*