Babeczki Red Velvet

Do zrobienia cupcakes zmotywowała mnie informacja od Garego o otwarciu nowej cupcake’sowe cukierni, chęć wykorzystania dekoratora do ciast, który dostałam na Gwiazdkę (okazało się jednak, że nie działał) oraz urodziny mamy. Przygodę z babeczkami zaczęłam od jednych z najbardziej popularnych, przynajmniej w Stanach, czyli Red Velvet Cupcakes. Niegdyś zawdzięczały one swój czerwony kolor antocyjaninom zawartym w nieprzetworzonym kakale, które w środowisku kwaśnym, wytworzonym przez maślanę i ocet, przyjmowały czerwoną barwę. Dzisiaj kakao dostępne w sklepach jest najczęściej przetworzone i musimy wspomagać się barwnikiem spożywczym. Frosting którym ozdabia się cupcakes musi być biały i zawierać kremowy serek. Oczywiście praktycznie we wszystkich przepisach jest to słonawa Philadelphia. Niektóre receptury łączą ją z masłem, inne z bitą śmietaną, inne jedynie z cukrem pudrem i wanilią. Ja wybrałam ostatnią opcję, a ciasto przygotowałam według instrukcji Stephanie z Joy of Baking.

  • 125 g mąki
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 10 g kakao
  • 60 g miękkiego masła
  • 150 g cukru
  • 1 jajko
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 1/2 filiżanki maślanki
  • 1 łyżka barwnika spożywczego (u mnie Goodall,  otrzymany od Emi, która przywiozła mi go z Irlandii)
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 1/2 łyżeczki białego octu winnego

Przesiej mąkę. Połącz z solą i kakao. Do maślanki wmieszaj barwnik. Utrzyj masło mikserem, dodaj cukier i miksuj ok. 2-3 min (until light and fluffy). Wbij jajko oraz ekstrakt waniliowy, a następnie dodawaj na przemian mąkę i maślankę, na niskich obrotach miksera. Na koniec wmieszaj sodę z octem, połączone tuż przed dodaniem. Ciasto wyłóż do muffinowej formy. Piecz ok. 20 min w 180 stopniach. Udekoruj kremowym serkiem z cukrem pudrem i aromatem waniliowym.

1 1/4 cups (125 grams) sifted cake flour

1/4 teaspoon salt

1 tablespoons (10 grams) regular or Dutch-processed cocoa powder

1/4 cup (57 grams) unsalted butter, at room temperature

3/4 cups (150 grams) granulated white sugar

1 large egg

1/2 teaspoon pure vanilla extract

1/2 cup (120 ml) buttermilk

1 tablespoon liquid red food coloring

1/2 teaspoon white distilled vinegar

1/2 teaspoon baking soda

Cream Cheese Frosting:

4 ounces (113 grams) cream cheese, room temperature

1/4 teaspoon pure vanilla extract

1/4 cup (30 grams) confectioners’ (icing or powdered) sugar, sifted

1/3 cup (80 ml) cold heavy whipping cream (double cream) (35-40% butterfat)

Jeden komentarz

Odpowiedz

Twój adres mailowy nie bedzie opublikowany.

*

Możesz użyć języka HTML w postaci takich tagów i atrybutów: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>