Aktualizacja z 16 maja 2016 r.
Lekki pasztet, bardzo podobny do tego z 2012 r., który widzicie poniżej. Zmieniły się jedynie przyprawy. Może stanowić część lekkiego obiadku, może też być dodatkiem do kanapki lub sałatki. Polecam wersje na ciepło:
– ziemniaki, marchewka i groszek / szparagi / buraczki na ciepło
– ser żółty i sos pomidorowy
I na zimno:
– z kremowym twarożkiem i pomidorem
– z kremowym twarożkiem, musztardą i ogórkiem małosolnym
– z fetą, surówką z buraczków i miksem sałat
- 1 kg mięsa mielonego z szynki
- 1 średnia cukinia
- 1 czerwona papryki
- 1 marchewka
- sól, świeżo mielony pieprz
- przyprawa do pomidorów
- papryka słodka i ostra
- 1/2 szklanki mleka
- ok. 6-8 łyżek bułki tartej
Wersja z 26 maja 2016 r.
- 1 kg mięsa mielonego z szynki
- 1 średnia cukinia
- 2 marchewki
- 1 łyżeczka soli
- świeżo mielony pieprz
- sporo świeżego, drobno posiekanego koperku
- 1/2 szklanki mleka
- 8 łyżek bułki tartej
Wpis z 21 maja 2012 r.
Zdrowy, lekki pasztet z chudą szynką i warzywami. Świetnie sprawdzi się do kanapek, zarówno na ciepło jak i na zimno. Będzie też idealny na piknik lub jakąkolwiek podróż (w moim przypadku do Pasterki na szkolenie kadry KOMPAS-u).
- 500 g mięsa mielonego z szynki
- 1 cebula
- 1 mała cukinia
- ½ czerwonej papryki
- 1.5 łyżeczki przyprawy Kucharek
- świeżo mielony pieprz
- 1/4 szklanki mleka
- 4 łyżki bułki tartej
- do podania: ketchup, musztarda, dowolne warzywa
Do mięsa dodaj posiekaną cebulę, pokrojoną na niewielkie kawałki paprykę oraz startą na dużych oczkach i odciśniętą z nadmiaru soku cukinię. Podgrzej mleko, dodaj do niego bułkę tartą, wymieszaj i połącz z mieloną szynką oraz warzywami. Dopraw do smaku. Przełóż do małej foremki keksowej (10×20 cm) i zapiekaj ok. 40 min w 180 st. C. Podawaj np. do kanapek, z ketchupem i sałatką z ulubionych warzyw.
Bardzo fajnie się prezentuje.