Naleśniki – przepisy podstawowe

Różne wersje ciasta naleśnikowego. Te najbardziej udane.

Naleśniki z maślanką lub kefirem

  • 1 szklanka maślanki lub kefiru
  • 1/2 szklanki wody
  • 1 jajko
  • 1 szklanka mąki
  • szczypta soli
  • 1/2 łyżeczki sody

Naleśniki Mamy, przygotowywane w shakerze, smażone na margarynie. Grube – proporcja na ok. 6 szt.

  • 200 ml mleka
  • 200 ml wody
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • (1-2 łyżeczki cukru waniliowego)
  • mąka do ok. 600 ml po zmieszaniu

Naleśniki Mamy – przepis po „modernizacji”

  • 1 szklanka mleka
  • 1/2 szklanki wody
  • 1 szklanka mąki
  • 2 jajka
  • szczypta soli
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1-2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 2-3 łyżeczki cukru kryształu

2 komentarzy

Odpowiedz

Twój adres mailowy nie bedzie opublikowany.

*

Możesz użyć języka HTML w postaci takich tagów i atrybutów: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>