Cebularze

Cebularz lubelski, czyli prosty placek drożdżowy z cebulą i makiem. Wywodzi się z kuchni żydowskiej. Początkowo cebularze wypiekali Żydzi z lubelskiego Starego Miasta. Po wojnie tradycję tę przejęli polscy rzemieślnicy. W 2007 roku cebularz lubelski został wpisany na listę produktów tradycyjnych. Według „specyfikacji” Ministerstwa Rolnictwa placek powinien mieć 1.5 cm grubości i 15-20 cm średnicy.

Receptur na cebularze jest wiele. Większość uwzględnia dodatek tłuszczu i mleka do ciasta. Cebulę przygotowuje się albo poprzez obgotowanie w wodzie i umieszczenie jej w słoiku na kilka godzin, albo podsmażenie. Moja dzisiejsza wersja jest wersją drugą, szybszą. Również w przypadku spodu postawiłam na minimalizm. Nie mogłam się też powstrzymać przed dodaniem czegoś jeszcze do farszu, prócz tradycyjnego maku i cebuli. Padło na suszony majeranek. W mojej opinii pasował znakomicie (w niewielkiej ilości oczywiście).

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 3/4 łyżeczki soli
  • 15-20 g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 3/4 szklanki letniej wody
  • 1 łyżka oliwy
  • 4 cebule
  • 2 łyżli oliwy
  • ok. 2 łyżki maku
  • sól, pieprz, opcjonalnie majeranek

Wymieszaj drożdże z cukrem i letnią wodą. Pozostaw na 15-20 min do wyrośnięcia. Wymieszaj zaczyn z mąką, solą i oliwą. Dobrze wyrób ciasto i odstaw do podwojenia objętości.

W międzyczasie posiekaj cebulę lub pokrój ją w piórka. Podsmaż na oliwie i wymieszaj z makiem. Dopraw do smaku solą i pieprzem.

Ciasto podziel na 6 części, rozwałkuj, nałóż farsz cebulowy i pozwól plackom podrosnąć (ok. 30 min). Piecz w 200 stopniach, do lekkiego zrumienienia.

1 komentarzy

Odpowiedz

Twój adres mailowy nie bedzie opublikowany.

Możesz użyć języka HTML w postaci takich tagów i atrybutów: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*