Polędwiczka w sosie majerankowym

Pyszne, delikatne polędwiczki w aromatycznym, pieczeniowo-ziołowym sosie. Niebo w gębie. Świetnie smakowały zarówno w towarzystwie ziemniaków i surówki z czerwonej kapusty, jak i makaronu oraz buraczków.

Prezentowany sos majerankowy to jeden z moich bardziej udanych. Trochę przypomina taki tradycyjny, ciemny sos, ale jest od niego znacznie lżejszy. Nie ma w nim ani masła ani śmietany. Smak i kolor nadaje mu ciemny sos sojowy, bulionetka i oczywiście zioła.

  • polędwica wieprzowa
  • sos vinaigrette
  • bulionetka wołowa
  • sos sojowo-grzybowy
  • majeranek świeży i suszony
  • świeżo mielony pieprz
  • zawiesina mąki i wody

Pokrój polędwicę na plasterki ok. 1 cm grubości. Zamarynuj w sosie vinaigrette (kilka godzin). Podsmaż na suchej patelni lub niewielkiej ilości oliwy. Dodaj wodę oraz bulionetkę. Dopraw pieprzem, majerankiem i sosem sojowym, próbując co jakiś czas. Nie dodawaj soli – bulionetka i sos sojowy zawierają jej sporo. Zagęść sos zawiesiną mąki i wody. Podawaj  z ziemniakami, kaszą, ryżem lub makaronem i dowolną surówką/gotowanymi warzywami.

Odpowiedz

Twój adres mailowy nie bedzie opublikowany.

Możesz użyć języka HTML w postaci takich tagów i atrybutów: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*