Risotto ze szparagami i krewetkami

To był dopiero obiad! Jak dla mnie rewelacja. Ze względu na Dzień Matki chciałam zrobić coś specjalnego i niepojawiającego się na stole rodziców. Stwierdziłam, że krewetki będą idealne. Zarówno mama, jak i tata byli do nich baaardzo sceptycznie nastawieni. Bo kiedyś próbowali krewetki koktajlowe w kupnej pizzy… Ech, nadszedł czas żeby im pokazać, że porządnie przyrządzone krewetki tygrysie to coś zupełnie innego. I chyba się do nich przekonali bo oboje zjedli je ze smakiem. Aczkolwiek mama zrobiła do risotta również łososia, „tak na wszelki wypadek” 😉

W mojej opinii zielone szparagi, krewetki i risotto to znakomite połączenie. Wprost idealne na wiosenny, lekki posiłek.

Ryż przygotowałam podobnie jak ten do risotto po mediolansku. Do gotowego dania dodałam też natkę pietruszki, a tata wmieszał twardy francuski ser Beaumont de Savoie, który z powodzeniem można zastąpić parmezanem. Krewetki rozmroziłam i podsmażyłam na maśle, doprawiając jedynie solą i pieprzem. Można je jednak przyrządzić inaczej, np. tak jak te krewetki z cytryną i czosnkiem.

  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 cebula
  • 1 filiżanka ryżu Arborio
  • 1/3 filiżanki białego wytrawnego wina
  • 3-4 filiżanki bulionu
  • pęczek zielonych szparagów
  • 500 g krewetek koktajlowych (można zastąpić pieczonym łososiem)
  • opcjonalnie natka pietruszki i tarty ser typu parmezan

Zeszklij cebulkę na łyżce oliwy. Dodaj ryż i smaż aż ziarenka zrobią sie przeźroczyste. Wlej wino i pozwól by alkohol wyparował. Następnie sukcesywnie podlewaj porcjami gorącego bulionu. Dodawaj kolejną filiżankę dopiero po wchłonięciu całego płynu. Pod koniec gotowania dodaj opłukane szparagi, pocięte na ok 1.5 cm kawałki. Gotuj ok. 6-10 min, w zależności od grubości szparagów. Uważaj żeby dania nie rozgotować. Ryż powinien pozostać ale dente, a warzywa chrupkie. Rozmrożone krewetki podsmaż na maśle, dopraw solą i pieprzem. Podawaj do risotto. Możesz je też dodać do ryżu razem ze szparagami. Będą jednak miały wtedy nieco inny smak.

 

Odpowiedz

Twój adres mailowy nie bedzie opublikowany.

Możesz użyć języka HTML w postaci takich tagów i atrybutów: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*