Truskawki pod kokosową kruszonką

Mama myła truskawki, ja lepiłam ciasteczka ANZAC… I nagle wpadłam na pomysł, żeby połączyć jedno i drugie – zrobić truskawkowo-kokosowo-owsiane crumble. Takiego kuzyna klasycznego apple crumble/apple crisp. Pomysł okazal się świetny. Gorąco polecam ten posty deser. Niedbającym o linię z dodatkiem bitej śmietany lub lodów waniliowych.

Podany poniżej przepis można bardzo łatwo zmodyfikować. Do truskawek warto dodać inne owoce, np. rabarbar, brzoskwinie czy banany. Kokos w kruszonce można natomiast zastąpić migdałami, orzechami lub brązowym cukrem, jak w tej kruszonce do batoników owsianych z żurawiną.

  • truskawki

Kokosowa kruszonka, ze składników takich jak do ANZAC biscuits:

  • 60 g masła
  • 1 łyżka miodu lub syropu złocistego
  • 1/2 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki płatków owsianych górkich
  • 1/2 szklanki wiórków kokosowych
  • szczypta soli
  • 1/4  szklanki cukru + 2 łyżki do posypania truskawek
  • 1/4 łyżeczki sody
  • 1 łyżeczka wrzącej wody

W niewielkim rondlu rozpuść masło z miodem. W międzyczasie, w większym garnku połącz mąkę, płatki owsiane, wiórki kokosowe, sól i cukier. Sodę zalej wrzątkiem, dodaj do roztopionego masła z miodem. Następnie zawartość rondla wymieszaj z suchymi składnikami, tak by otrzymać kruszonkę.

Umyte i odszypułkowane i przekrojone na pół truskawki wyłóż do naczynia żaroodpornego, formy do tarty lub kokilek. Przykryj kruszonką i piecz do zrumienienia, ok. 10-12 min w 180 st. C.

2 komentarzy

Odpowiedz

Twój adres mailowy nie bedzie opublikowany.

*

Możesz użyć języka HTML w postaci takich tagów i atrybutów: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>