Paluchy z ciasta francuskiego

Paluchy z ciasta francuskiego, które piekłam na II warsztatach Polskiej Akademii Kulinarnej z Marcinem Budynkiem. Do kremu ze szparagów z grzybami i pesto z rukoli. Zaproponowana przez prowadzącego receptura przewidywała dodatek kminku. Ponieważ za nim nie przepadam, swoje paluchy doprawiłam papryką i/lub ziołami. Zrobiłam też wersję słodką, z cukrem i cynamonem. Wszystkie wypieki szybko znalazły amatorów – zarówno wśród ekipy telewizyjnej, jak i uczestniczek warsztatów.

Takie paluchy z ciasta francuskiego są nie tylko znakomitym dodatkiem do zupy (np. kremu z młodej kapusty, kremu z selera czy zupy z dyni). Świetnie smakują również z twarożkiem lub dipem (np. z gorgonzolą i serkiem wiejskim).

  • ciasto francuskie
  • jajko
  • przyprawy: papryka słodka, papryka ostra, chilli, kminek, rozmaryn, tymianek, bazylia, oregano, dowolna mieszanka przypraw, sezam, etc.
  • w wersji na słodko – cukier i cynamon

Arkusz ciasta francuskiego potnij na ok. 2-3 cm paski. Posmaruj rozmąconym jajkiem. Posyp przyprawami, chwyć pasek za jego oba końce i zakręć w przeciwną stronę. Najlepiej tak by przyprawy znalazły się na wierzchu. Możesz też paluchy przyprawić z obu stron. Piecz w 200 st. C do zrumienienia, czyli ok. 10 min.

Do paluchów można dodać też ser lub szynkę, tak jak zrobiła to autorka bloga Emcia Pichci.

2 komentarzy

Odpowiedz

Twój adres mailowy nie bedzie opublikowany.

Możesz użyć języka HTML w postaci takich tagów i atrybutów: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*