Cupcakes pomarańczowo-marchewkowe

Babeczki zrobiłam z Natalią M. Zainspirowały nas marchewkowe whoopie pies, które upiekłam dla niej w weekend. Oczywiście nie chciałam powtarzać kombinacji korzennych przypraw, żeby nie było nudno, stąd pojawiła się pomarańcza.

  • 1,5 szkl. mąki
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • skórka otarta z 2 pomarańczy
  • 1 szkl. cukru
  • 3 jajka
  • 3/4 szkl. oleju
  • 1 łyżeczka olejku pomarańczowego
  • 2 szkl. grubo startej marchewki
  • lukier z cukru pudru i soku z pomarańczy
  • kandyzowana skórka pomarańczowa do dekoracji

Wymieszaj w misce mąkę, proszek, sodę, sól i skórkę pomarańczową. Zetrzyj marchewkę i pozostaw na dodatkowym talerzyku. Jajka zmiksuj z cukrem. Dodaj olej i aromat pomarańczowy, a następnie wmieszaj łyżką mąkę oraz marchewkę. Wyłóż ciasto do foremek muffinkowych i piecz ok. 20 min w 180 st. Celsjusza. Po wystygnięciu polukruj i udekoruj kandyzowaną skórką pomarańczową.

Wariacje babeczek: zamiast aromatu pomarańczowego dodaj waniliowy, a zamiast skórki przyprawy korzenne (cynamon, imbir, gałkę muszkatołową, ziele angielskie, kardamon) albo orzechy, rodzynki, migdały bądź czekoladę.

Ciasto robiłam również w tortownicy, z rodzynkami i czekoladą i było ok.

Odpowiedz

Twój adres mailowy nie bedzie opublikowany.

Możesz użyć języka HTML w postaci takich tagów i atrybutów: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*