Tort tiramisu z truskawkami

Połączenie domowego biszkoptu z przepisu mamy, kremu do tiramisu i truskawek. Kompozycja składników skazana na sukces. Nie zawiodłam się. Tort był pyszny. Nie do końca byłam jednak zadowolona z konsystencji masy z serka mascarpone. Wydawała mi się nieco za rzadka. Za to truskawki macerowane w Amaretto uważam za idealne. Polecam je jako samodzielny deser.

Biszkopt:

  • 4 duże jajka
  • 200 g cukru
  • 100 g mąki pszennej
  • 100 g mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka białego octu winnego (opcjonalnie)

Poncz i krem:

  • 2 łyżeczki kawy instant
  • 1 szklanka wody
  • 4 łyżki likieru Amaretto
  • 3 jajka
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 500 g serka mascarpone
  • szczypta soli
  • truskawki + dodatkowy cukier puder + dodatkowe Amaretto
  • 1/2 tabliczki ciemnej czekolady

Biszkopt: Utrzyj na parze jajka z cukrem, do osiągnięcia bardzo gęstej, puszystej i białej masy (ważne!). Pod koniec ucierania możesz dodać ocet. Obie mąki odważ i wymieszaj z proszkiem do pieczenia. Delikatnie połącz z masą jajeczną, łyżką lub mikserem na najniższych obrotach. Wylej ciasto do tortownicy i piecz ok. 3 min w 180 st. C. Po przestudzeniu podziel biszkopt na 3 blaty.

Poncz do nasączenia biszkoptu: Zaparz kawę, dobrze przestudź i dodaj 4 łyżki Amaretto.

Krem z serka mascarpone: Żółtka utrzyj z cukrem, dodaj mascarpone (nie ubijaj bo krem się rozpłynie). Z białek i szczypty soli ubij pianę, a następnie wymieszaj z serową masą.

Truskawki macerowane z Amaretto: Umyte i odszypułkowane truskawki pokrój w plastry, posyp cukrem pudrem i zalej likierem Amaretto. Zrób to ok. 30 min przed przystąpieniem do składania tortu.

Złożenie tortu: Nasącz pierwszy z blatów biszkoptowych kawowym ponczem. Dodaj 1/3 masy serowej i przykryj drugim blatem. Ten również nasącz, a następnie wyłóż na niego krem i plasterki truskawek. Przykryj ostatnim blatem, nasącz i rozsmaruj pozostały krem, na wierzchu i po bokach. Udekoruj posiekaną ciemną czekoladą, ewentualnie kakaem lub dowolną czekoladową posypką (czekolada będzie najlepsza bo na pewno się nie rozpłynie). Wstaw do lodówki na minimum 5-6 godzin. Podawaj w towarzystwie dodatkowych truskawek macerowanych w Amaretto.

UWAGA! Truskawki są mało trwałymi owocami. Dlatego tort najlepiej skonsumować w ciągu dwóch, maksymalnie trzech dni. Bo potem owoce mogą zacząć fermentować. Jeśli chcesz przechowywać ciasto dłużej, nie dodawaj truskawek do środka ciasta. Serwuj je obok.

 

4 komentarzy

Odpowiedz

Twój adres mailowy nie bedzie opublikowany.

*

Możesz użyć języka HTML w postaci takich tagów i atrybutów: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>