Sernik Mamusi

Półkruchy spód:

  • 125 g margaryny
  • 150 g cukru pudru
  • 200 g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 jajko
Z podanych składników zagnieć ciasto. Wyłóż na blaszkę o wymiarach 20×30 cm.
Masa serowa:
  • 250 g margaryny
  • 450 g cukru pudru
  • 10 jaj
  • 1,5 kg sera (1 kg kremowego twarogu + 0,5 kg półtłustego w kostce)
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki kaszy manny
  • sok z 1 cytryny
  • 1 łyżeczka proszku
  • 1/2 olejeku cytrynowego

Margarynę utrzyj z cukrem, a następnie dodawaj po jednym żółtku. Nadal miksując, stopniowo dodawaj ser oraz mąkę ziemniaczaną i kaszkę. Wmieszaj sok z cytryny, proszek do pieczenia, a na koniec pianę z białek. Wyłóż na półkruchy spód. Piecz ok. 1h w 160°C (z termoobiegiem).

1 komentarzy

Odpowiedz

Twój adres mailowy nie bedzie opublikowany.

Możesz użyć języka HTML w postaci takich tagów i atrybutów: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*